Razgovarajte s djecom


 

Ako ste zabrinuti zbog djeteta, veoma je korisno da ga potičete na razgovor, bilo da ste roditelj, baka ili djed, prijatelj ili učitelj.

Ako mislite da dijete ima problem, može biti teško započeti razgovor s njim o tome. Kada postoje problemi kod kuće, kao na primjer svađe roditelja ili razvod ili smrtni slučaj u porodici, djeca mogu postati povučena i uznemirena.
Ponekad je vrlo korisno za djecu da osim s roditeljima mogu razgovarati još s nekim. Djedovi i bake, stričevi, tetke, učitelji, pa čak i psihoterapeuti, svi oni mogu dati podršku.
Možete primjeniti neke od sljedećih savjeta psihoterapeuta, bilo da ste zabrinuti roditelj, rođak, porodični prijatelj ili učitelj:

Posmatrajte djecu dok se igraju

Djeca izražavaju svoja osjećanja kroz igru, kao i kroz riječi. Možete naučiti puno o tome kako se oni osjećaju, i to jednostavno provodeći vrijeme s njima i posmatrajući ih dok se igraju. Djeca pod stresom i uznemirena djeca često se igraju borbenih igara sa svojim igračkama. Komentarišite to riječima: “Ima puno borbe”, ili “Čini se prilično zastrašujuće.” To može pomoći da potaknete njihovu priču o tome šta ih muči.
Čak i ako ne započnete razgovor, učinićete da se dijete osjeća prisnije s vama, stvarajući ambijent da vam se otvori i priča o problemima.
Ako ste ga naveli da vam priča, polagano ga pitajte šta nije u redu. Ali ako dijete ne želi da se otvori, pustite da stvari idu svojim tokom, a zatim ponovite postupak u neko drugo vrijeme, sve dok nije spremno da vam kaže šta ga muči.

Ako je dijete previše uplašeno za razgovor

Ako ste zabrinuti da je djete možda bilo zlostavljano kod kuće, može biti od pomoći da mu postavite pitanje poput: “Je li mama bila veoma ljuta na tebe ? Možeš mi pričati o tome, ako želiš.” Djeca najčešće ne mogu shvatiti da su bila zlostavljana. Oni to mogu jednostavno vidjeti kao da je roditelj ljut ili da se ljuti na njih.
Djeca će vas često pitati da li namjeravate nekome drugom reći o onome što su vam povjerili. Nikad nemojte obećati da nećete reći, ali objasnite da ćete reći jedino onim ljudima koji žele pomoći.
Djeca su ubijeđena da se ona ponašaju loše. Važno je saznati zašto i naglasite stav kako je to neprihvatljivo.

Ako je dijete agresivno ili ponaša se nedolično

Ako se dijete udara ili postaje agresivno, ono to radi ne bez razloga, pa vam razgovor može pomoći da otkrijete uzrok.
Započnite razgovor rekavši djetetu da je njegovo loše ponašanje neprihvatljivo, jer će to naštetiti drugim osobama ili ih dovesti u nevolju. Tada im ponudite priliku za razgovor o tome zašto su oni ljuti.
Ne biste to trebali raditi u tom trenutku, jer vas ljutito dijete ne može odmah slušati. Međutim, ne odustajte. Djeca su svjesna kada se loše ponašaju, a važno je saznati razloge zbog kojih se tako ponašaju. Također je važno i da mu ponovo uputite istu poruku.

Ako dijete tuguje

Mala djeca ne razumiju uvijek pojam smrti. Ponekad pomaže da se to objasni riječima kao što su “Baka je umrla. Ona neće biti više s nama.”
Pažljivo posmatrajte djecu ako je umro neko blizak njima. Ako se čini da su uplakani ili povučeni, potaknite ih da se otvore o tome kako se osjećaju, kroz razgovor o osobi koja je umrla. Moglo bi se reći nešto poput: “Jako je tužno da je baka umrla” ili “Osjećam tugu zbog bakine smrti, a nekad je teško razumjeti zašto ljudi umiru.”
Ako ste još uvijek zabrinuti za svoje dijete nakon razgovora s njim, razgovarajte s vašim ljekarom opšte prakse za daljnji savjet.
BHzdravlje.ba
Reproduced with permission from NHS Choices (www.nhs.uk) © Crown Copyright 2010

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS