Razbudite se bez šoljice kafe

Razbudite se bez šoljice kafe

Možda šoljica tople kafe djeluje kao najbolji način da se razbudite, ali stručnjaci za ishranu tvrde da postoje mnogo djelotvorniji i zdraviji načini koji odlično zamjenjuju dozu kofeina…
zena-pije-caj
Jednostavni proces žvakanja hrane će vas razbuditi, pa u doručak uključite hrskave namirnice poput žitarica u hljebu ili pahuljica.
Vrući kakao
Umjesto kafe ujutru sebi pripremite kakao. Nedavne studije pokazuju da flavonidi u kakau utiču na poboljšanje raspoloženja i razbuđivanje osobe koja je konzumira. Ispijanje ovog toplog napitka pokazalo se i kao odličan alat u rješavanju teških matematičkih problema, pa se nameće kao idealno piće za početak dana.
Svjež vazduh
Otvorite prozor, izađite na balkon ili sjednite u vrt na samo pet minuta. Pravilno udisanje i izdisanje obogatiće vas potrebnom količinom kiseonika, razbudiće vas i spremiti za novi radni dan. Zvukovi prirode dodatno će vas oraspoložiti i pripremiti za predstojeći dan. Kako da uradite vježbu disanja za dobro jutro: “ha” dah.
Vježbanje
Vježbanje je prirodan način razbuđivanja. Čak i najjednostavnije rastezanje i dizanje iz kreveta povećava krvni pritisak, ubrzava rad srca i  rastjeruje san s očiju. Pogledajte kako se izvodi pozdrav Suncu i praktikujte ga ujutru.
Miris mente
Nabavite biljku mente, njeno eterično ulje ili šoljicu biljnog napitka pa jutro započnite inhalacijom. Neke studije pokazuju da je miris mentola razbuđuje mozak, i umiruje stresan organizam. Za maksimalan učinak: nakon zdravog doručka i šoljice čaja od mentola, u usta bacite komadić žvakaće gume od peperminta.
 
(zadovoljna.hr)

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS