Razbudite probavu ovim trikovima

Razbudite probavu ovim trikovima


U vrijeme kada nam ishrana obiluje slatkom, slanom i masnom hranom znamo da zaboravimo na saveznike naše probave. Dok su kolači, meso i salate stvoreni za nepce, u njima baš ne uživa naš probavni sistem.
1. Mlaka voda i limun
U čašu mlake vode iscjedite cijeli  limun i popijte. Ovaj napitak možete konzumirati i preventivno i tako sprečiti probave tegobe.
2. Maslinovo ulje i limun
Progutajte kašiku maslinovog ulja, po želji razblaženog s prirodnim sokom limuna. Ovaj j domaći lijek za pokretanje probave najbolje je konzumirati ujutru ili nekoliko sati nakon obroka.
3. Soda bikarbona i mlaka voda
U čašu mlake vode promešajte pola kašičice sode bikarbone. Ova namirnica je već generacijama poznata kao saveznik loše probave, ali bitno je napomenuti kako se treba koristiti samo farmaceutska soda bikarbona bez aluminija koju možete kupiti u apoteci ili u prodavnicama zdrave hrane. Napomena: Ovaj recept nije preporučjiv onima koji boluju od čira na želucu.
Ovi savjeti dobrodošli su kada je probava toliko usporena da joj je što pre potrebna “spoljna” pomoć. Ali kako se ne bi upalila crvena lampica za uzbunu ne zaboravite u svakodnevni jelovnik da uvrstite:
– Vodu
– Probiotike
Voće i povrće bogato vlaknima (grašak, mrkva, brokoli, pomorandža)
– Žitarice od cijelog zrna (ječam, smeđi pirinač, zob..)
I nikako ne zaboravite na kretanje, makar to bila desetominutna šetnja po kraju

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS