Rano otkriveni dječji problemi s vidom lakše se mogu ispraviti

Rano otkriveni dječji problemi s vidom lakše se mogu ispraviti


Poremećaje vida kod djece roditelji većinom otkriju tek nakon što dijete krene u školu.Najčešći poremećaji u dječjoj dobi su dalekovidnost, kratkovidnost, astigmatizam i ambliopija. Zato je oftalmološki pregled jedan od najvažnijih, a treba ga obaviti najkasnije do četvrte godine.
Do godine dana oko može ‘bježati’ te razvoj oka i vida nije u potpunosti završen. Ako ne postoje vidljivi signali poremećaja vida, pravo vrijeme za pregled je između 3. i 4. godine,  pojašnjavaju oftalmolozi. Simptomi po kojima roditelji mogu primijetiti da nešto nije u redu većinom su isti kod sve djece. Roditelji, obratite pažnju na to prati li dijete pogledom predmet, škilji li ili pokriva oko, ima li bijelu zjenicu, suze li mu oči pretjerano, ima li vrtoglavice, glavobolje i umara li se brzo. Prilikom prvog pregleda, već s tri godine, moguće je utvrditi i eventualne druge poremećaje vezane uz naslijeđe, a ne samo poremećaje oštrine vida. Kad se ustanovi problem, potrebne su kontrole dva puta godišnje i redovito nošenje naočala.
Tu treba biti dobra saradnja djeteta i roditelja, jer dijete nekad ne želi nositi naočale, srami se, smetaju mu ili zaboravlja, pa se može pogoršati slabovidnost na jednom ili oba oka. Strabizam ili škiljavost također je pogreška pozicije oka, koja može uzrokovati slabovidnost, a rješava se nošenjem naočala, u kombinaciji s vježbama ili operacijskim zahvatom – pojašnjavaju ljekari
Budući da se vidne funkcije kod djeteta razvijaju do osme godine, ako se na vrijeme uoče simptomi, veća je vjerojatnost da će se ispraviti. Ipak, ponekad je vrlo teško, pogotovo manju djecu, motivirati da nose naočale.
Naočale služe da dijete vidi dobro i da se stanje dodatno ne pogoršava zbog naprezanja. Samo nošenje naočala ne može ispraviti slabovidnost ili strabizam. Nošenje leća ovisi o sposobnosti djeteta da ih stavlja i vadi, što je obično u višim razredima osnovne škole. Laserska operacija moguća je tek nakon 18. godine, ako je dioptrija stabilna najmanje godinu dana.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS