Rak pluća više ne mora biti smrtonosna bolest?

Rak pluća više ne mora biti smrtonosna bolest?

Rak pluća vodeći je uzrok smrti od karcinoma u svijetu od kojeg godišnje umre više od 1,5 miliona ljudi. Međutim, u svijetu se počela primjenjivati imunoterapija – nov način liječenja koji bi mogao rezultirati time da rak pluća više ne bude smrtonosna, već samo kronična bolestImunoterapija je najnoviji način liječenja koji djeluje tako da aktivira naš imunološki sustav kako bi se sam borio protiv tumora.
Ona obnavlja, stimulira ili pojačava prirodnu antitumorsku funkciju imunološkog sustava. Lijekovi imunoterapije provode se u obliku infuzije, a pomažu našem obrambenom sustavu da sam otkloni tumor te ujedno ojača kako bi ponovno preuzeo kontrolu u tijelu. Naravno, kao i kod svake terapije karcinoma i kod ove se javljaju nuspojave, a najčešće su umor, svrbež, osip, proljev i mučnina. Imunoterapija može imati i specifične imunološke nuspojave koje mogu izazvati teške reakcije, iako vrlo rijetko. U slučaju da se takve nuspojave uoče, važno je o svemu obavijestiti liječnika.

Kada se zabrinuti?
Ljekari naglasavju  kako bi svi pušači stariji od 50 godina trebali jednom na godinu snimiti pluća CT-om da bi se vidjelo kako ona izgledaju. Nažalost, RTG pluća otkriva karcinom tek kada je već u uznapredovaloj fazi stoga je CT najbolje rješenje. Iako se bolest vrlo teško otkriva u ranoj fazi zbog izostanka simptoma, oni se ipak javljaju kasnije, naročito kod pušača. Primijetiš li novonastali kašalj koji ne prolazi ili se postojeći kašalj na neki način promijenio, postoji mogućnost da je u pitanju neka plućna bolest, pa tako i karcinom. Osim kašlja, neki od simptoma su i poteškoće s disanjem, iskašljavanje krvi te izostanak apetita i gubitak kilograma. U tom slučaju obavezno trebaš posjetiti obiteljskog liječnika koji ćete nakon osnovnog pregleda i uvid u obiteljsku povijest bolesti uputiti na daljnje pretrage. Međutim, trebaš imati na umu da spomenuti simptomi ne znače nužno da se radi o karcinomu, stoga nemoj donositi zaključke prije nego što obaviš potrebne pretrage.
CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS