Rak grlića maternice

Simptomi raka grlića maternice nisu uvijek očigledni. Može se desiti da rak ne izazove nikakve simptome dok ne dostigne uznapredovali stadij.

Uvod[hr]

Simptomi raka grlića maternice nisu uvijek očigledni. Može se desiti da rak ne izazove nikakve simptome dok ne dostigne uznapredovali stadij.

Ako rak grlića maternice izazove simptome, najčešći su abnormalno vaginalno krvarenje, na primjer između mjesečnih ciklusa ili nakon seksualnog odnosa.
Grlić maternice je donji dio (ili vrat) maternice. Sastoji se od mišićnog tkiva i predstavlja ulaz u maternicu iz vagine.

Vrste raka grlića maternice

Postoje dvije osnovne vrste raka grlića maternice:

 • Skvamocelularni karcinom je najčešći tip raka grlića maternice. On se razvija iz ćelija pločastog epitela, a to su ravne ćelije u vanjskom sloju grlića maternice na vrhu vagine.
 • Adenokarcinom se razvija iz ćelija žljezdanog epitela u grliću maternice. Adenokarcinom može biti teži za otkrivanje upotrebom skrining (papa) testa.

Ko je ugrožen?

Rak grlića maternice se obično dijagnostikuje kod mlađih žena. To je drugi najučestaliji kancer kod žena mlađih od 35 godina, nakon raka dojke.

Šta je uzrok?

U više od 99% slučajeva raka grlića maternice se smatra da je uzrok humani papiloma virus (HPV). Vidjeti Uzroci za više informacija.
Vakcina pruža zaštitu od dvije vrsta HPV koje uzrokuju rak grlića maternice (vidjeti Prevencija).

Prognoze

Kancer u ranom stadiju koji je ograničen na grlić maternice se obično može uspješno liječiti operacijom i /ili radioterapijom (vidjeti Liječenje).
Međutim, ako se kancer proširio na okolna područja, kao što su vagina, mjehur ili limfni čvorovi, prognoze su lošije.
Rak grlića maternice se može spriječiti ako se otkrije u ranom stadiju putem skrininga grlića maternice.

Simptomi[hr]

Simptomi raka grlića maternice nisu uvijek očigledni i može se desiti da simptomi potpuno izostanu dok ne dostigne uznapredovali stadij.
Zbog toga je izuzetno važno da radite redovne testove brisa grlića maternice.

Krvarenje

Ako rak grlića maternice ne izaziva nikakve simptome, najčešći je abnormalno vaginalno krvarenje, kao na primjer između menstrualnih ciklusa ili nakon seksualnog odnosa.
Kod žena koje su  prošle menopauzu (žene koje su prestale da imaju menstruaciju), može doći do novog krvarenja.

Drugi simptomi

Drugi simptomi raka grlića maternice mogu uključivati vaginalni sekret neugodnog mirisa i nelagodu za vrijeme seksa.

Kada treba tražiti medicinski savjet

Postoje i mnogi drugi poremećaji koji mogu uzrokovati vaginalno krvarenje, sekret neugodnog mirisa i nelagodu za vrijeme seksa.
Međutim, treba da se obratite porodičnom ljekaru ukoliko iskusite neki od ovih simptoma (vidjeti dio Dijagnoza).

Uzroci[hr]

Kako nastaje kancer?

Kancer počinje promjenama u strukturi DNK, koja se nalazi u svim ljudskim ćelijama. DNK daje ćelijama osnovni skup instrukcija, kao na primjer kada da rastu i kada da se reprodukuju.
Promjena u strukturi DNK (genetska mutacija) mijenja ove instrukcije tako da ćelije nastavljaju nekontrolisano da rastu i da se reprodukuju. Tako nastaje izbočina u tkivu poznata kao tumor.

Kako se kancer širi?

Ako se ne liječi, kancer može brzo rasti i širiti se u druge dijelove tijela, obično kroz limfni sistem.
Limfni sistem je niz žlijezda (ili čvorova) lociranih u cijelom tijelu. To je slično krvotoku. Limfne žlijezde proizvode mnogo specijalizovanih ćelija koje su potrebne vašem imunološkom sistemu da odbrani organizam od infekcija.
Kada kancer prodre u limfni sistem, može se proširiti u bilo koji drugi dio tijela, uključujući kosti, krv i organe.

Rizični faktori

Tačan uzrok raka grlića maternice je nepoznat. Međutim, dokazi ukazuju na niiz rizičnih faktora koji mogu povećati šanse da ćete dobiti rak grlića maternice:

 • humani  papiloma virus (HPV),
 • cervikalna intra-epitelijalna neoplazija (CIN),
 • pušenje, i
 • koliko djece ste rodili, i sa koliko godina.

Humani papiloma virus (HPV)

Humani papiloma virus (HPV) je ime koje je dato porodici virusa koji napadaju kožu i sluzokožu kojima je tijelo obloženo, kao na primjer grlić maternice, anus, usta i grlo. Postoji mnogo različitih vrsta HPV, od kojih neke nose veći rizik od drugih.
Preko 99% svih slučajeva raka grlića maternice je povezano sa HPV. Virus može biti pritajen (neaktivan) mnogo godina prije nego što počne napadati ćelije grlića maternice, izazivajući predkancerozni poremećaj koji se zove CIN (vidjeti dolje). CIN može dovesti do raka grlića maternice.
Međutim, mnoge žene koje su zaražene virusom HPV neće razviti CIN – infekcija virusom HPV samo povećava rizik.
HPV se prenosi za vrijeme seksualnog odnosa, uključujući analni i oralni seks.

Cervikalna intraepitelijalna neoplazija (CIN)

Raku grlića maternice obično treba mnogo godina da se razvije. Prije nego što se to desi, kod ćelija u grliću maternice obično dođe do promjena, koje su poznate kao cervikalna intraepitelijana neoplazija (CIN).
CIN je vid predkancera i povezan je sa infekcijom virusom HPV. Ukoliko se ne liječi, CIN se može razviti u rak grlića maternice. Međutim, većina žena koje imaju CIN ne dobiju rak.
Žene sa tim poremećajem bi trebalo da budu pomno praćene ili liječene od strane ljekara (vidjeti Liječenje CIN).

Pušenje

Hemikalije iz cigareta dospjevaju u krvotok i mogu naškoditi ćelijama u cijelom tijelu. Pušači imaju više šanse od nepušača da dobiju određene vrste kancera, uključujući rak grlića maternice.

Koliko djece ste rodili, sa koliko godina

Žene koje rode prvo dijete prije 17 godina, imaju dvostruko veći rizik od dobijanja raka grlića maternice u poređenju sa ženama koje su prvo dijete rodile sa 25 ili više godina.
Istraživanja su takođe otkrila da žene sa troje ili više djece imaju veći rizik u poređenju sa ženama koje nisu rađale.

Dijagnoza[hr]

Rana dijagnoza raka grlića maternice je ključna za uspješno liječenje poremećaja.
Prije dijagnostikovanja raka grlića maternice, vaš porodični ljekar će vas pitati za simptome i pogledaće vaš zdravstveni karton.
Ako imate abnormalno krvarenje, obično će uraditi unutrašnji pregled vagine. Abnormalno krvarenje je:

 • krvarenje između mjesečnih ciklusa,
 • krvarenje nakon ili tokom seksa, ili
 • krvarenje nakon menopauze.

Možda ćete raditi test na klamidiju, kako bi se isključila ova spolno prenosiva infekcija.

Uputnica za ginekologa

Vaš porodični ljekar vas može uputiti ginekologu na dalje pretrage ako ste imali abnormalne rezultate nalaza brisa ili ako vaši simptomi ukazuju na rak grlića maternice.
Treba vas hitno uputiti ginekologu ako (u roku od dvije sedmice) ako:

 • vaš porodični ljekar vidi da imate rak grlića maternice kada vas pregleda,
 • ste prošli menopauzu a imali ste jednu ili više epizoda obilnog vaginalnog krvarenja (a ne uzimate HRT),
 • ste imali neobjašnjivo ili uporno krvarenje nakon što ste prestali uzimati HRT tokom šest sedmica ili više,
 • učestalo krvarite nakon seksa bez očiglednog razloga, ili
 • često krvarite između menstruacija bez očiglednog razloga.

Kolposkopija

Ako ste imali abnormalan nalaz brisa ili vaši simptomi ukazuju na rak grlića maternice, vaš ginekolog će obično uraditi kolposkopiju.
Kolposkopija je unutrašnji pregled vagine kako bi se otkrile abnormalnosti u grliću maternice.
Koristi se instrument koji se zove kolposkop, a to je mali mikroskop sa svjetlom na jednom kraju.
Vaš doktor može odstraniti mali uzorak tkiva (biopsija) tako da se on može pregledati pod mikroskopom kako bi se otkrile kancerozne ćelije.

Konus biopsija

Ako vaš ginekolog ne može dobro da vidi uz pomoć kolposkopa, možda će vam morati raditi konus biopsiju.
To je manja operacija koja se izvodi u bolnici pod lokalnom (ili ponekad opštom) anestezijom.
Mali dio grlića u obliku konusa se odstrani tako da se može pregledati pod mikroskopom kako bi se otkrile kancerozne ćelije.
Normalno je da imati krvarenje iz vagine do četiri sedmice nakon ove male operacije, a takođe se može da imate bolove slične menstrualnim.

Dalje pretrage

Ako rezultati biopsije ukazuju na to da imate kancer, a postoji rizik da se kancer proširio, vjerovatno ćete raditi dalje pretrage kako bi se ustanovilo koliko se kancer proširio.
Ove pretrage mogu uključivati:

 • Pregled karlice pod opštom anestezijom. Vaša maternica, vagina, rektum i mjehur se pregledaju radi otkrivanja kancera.
 • Nalazi krvi.
 • CT snimak: Ovo je kompjuterizovani rendgenski snimak koji može dati detaljnu sliku unutrašnjosti tijela. Koristan je za otkrivanje kanceroznih tumora, i da se utvrdi da li su se kancerozne ćelije raširile.
 • MRI (magnetna rezonanca) snimak: Ovo je snimak koji koristi radio i magnetne talase kako bi se dobila detaljna slika unutrašnjosti tijela. Koristi se kako bi se ustanovilo da li se kancer raširio.
 • Rendgenski snimak grudnog koša: će pokazati da li se neki kancer raširio na pluća.

Može biti teško odlučiti koja terapija je najbolja za vas. Vaš ljekar će vam preporučiti terapiju, ali vi donosite konačnu odluku.
Prije nego što odete u bolnicu da razgovarate o opcijama liječenja, možda će vam biti korisno da napravite spisak pitanja koja ćete pitati specijalistu. Na primjer, možda ćete htjeti da saznate koje su prednosti i nedostaci određene terapije.

Stadiji

Zdravstveni radnici koriste stadije da bi opisali koliko se rak grlića maternice raširio.

 • Stadij 0. Ovo je rani stadij kancera (ponekad se zove carcinoma in situ) otkriven u površinskom sloju grlića. Može se liječiti konus biopsijom.
 • Stadij 1. Kancer je tek u vratu maternice. Uglavnom se liječi operacijom ili radioterapijom.
 • Stadij 2. Kancer je počeo da se širi van vrata maternie u okolna područja, kao što je vagina. Obično se liječi operacijom ili radioterapijom, ili na oba načina.
 • Stadij 3. Kancer se proširio u karlicu. Obično se liječi radioterapijom i hemoterapijom (što se zove hemoradijacija).
 • Stadij 4 (uznapredovali kancer). Kancer se proširio na druge organe, kao što su mjehur, rektum ili čak na pluća. Liječi se operacijom i hemoradijacijom.

 

Tretman[hr]

 
Vaš ljekar će vas posavjetovati o najboljem planu liječenja za, u zavisnosti od faktora kao što su vaše godine, opšte zdravstveno stanje, vrsta i veličina tumora, i da li se proširio van grlića.
Operacija
Operacija obično podrazumijeva histerektomiju, što znači odstranjivanje maternice i grlića.
Međutim, ako je kancer u ranom stadiju, postoji mogućnost da se ostavi dovoljno grlića kako biste nakon toga mogli zatrudniti. To se zove trahelektomija.
Ako je kancer uznapredovao, možda će vam se morati odstraniti drugi organi, kao što su vagina i limfni čvorovi, kao i maternica i grlić.
Ako se operacijom ne odstrane sve kancerozne ćelije, ili ako se kancerozne ćelije otkriju u blizini limfnih čvorova, vaš doktor će možda nakon toga preporučiti radioterapiju.

Radioterapija

Radioterapija se može davati nakon operacije ako postoji rizik da su ostale neke kancerozne ćelije, ili da bi se smanjio rizik da se kancerozne ćelije ponovo pojave.
Ako se rak grlića maternice raširio van grlića i ne može se liječiti operacijom, umjesto toga se obično koristi radioterapija i može se davati u kombinaciji sa hemoterapijom.
Takođe može pomoći pacijentima čiji kancer se ne može izliječiti kako bi se olakšali simptomi i produžio kvalitetan život.
Radioterapija koristi radijaciju kako bi se uništile kancerozne ćelije.
Ako se daje interno, mali radioaktivni metalni predmet se stavi u vaginu i ostavi nekoliko sati ili dana.
Ako se daje eksterno, daje se s vanjske strane tijela koristeći aparat koji usmjerava rendgenske zrake velike energije na kancer. Radioterapija se daje nekoliko minuta dnevno, pet dana u sedmici u toku nekoliko sedmica.
Dok uništava kancerozne ćelije, radioterapija može takođe naškoditi zdravom tkivu i ima niz neželjenih efekata, uključujući:

 • upaljena, crvena koža (kao opekotine od sunca),
 • bolovi za vrijeme mokrenju,
 • dijareja,
 • umor, i
 • mučnina.

Ako imate vanjsku radioterapiju na karlicu, možda ćete iskusiti ranu menopauzu (ako već niste imali menopauzu). To znači da više nećete moći rađati.

Hemoradijacija

Hemoterapija koja se daje zajedno sa radioterapijom se zove hemoradijacija i povećava stopu izlječenja smanjivanjem rizika od vraćanja kancera.
Hemoterapija je upotreba anti-kancer lijekova kako bi se uništile ćelije kancera. Obično se daje injekcijom (što se zove intravenska hemoterapija).
Kao i kod radioterapije, jaki lijekovi koji se koriste u hemoterapiji mogu takođe naškoditi zdravom tkivu i izazvati niz neželjenih efekata. Neželjeni efekti uključuju:

 • mučninu,
 • povraćanje,
 • gubitak kose, i
 • zamor.

Hemoterapija može takođe oslabiti imunološki sistem, čineći vas podložnijim infekcijama. Međutim, neželjeni efekti bi trebali prestati nakon završetka terapije.

Klinička ispitivanja

Pošto je rak grlića maternice relativno rijedak, možda će vas pitati da učestvujete u kliničkom ispitivanju. Klinička ispitivanja su važna kako bi zdravstveni radnici naučili više o najboljem načinu liječenja određenog poremećaja.
U većini kliničkih ispitivanja poredi se nova terapija sa postojećom kako bi se utvrdilo da li je nova terapija više ili manje uspješna.
Ako primite novu terapiju, nema garancije da će ona biti uspješnija od postojeće.

Prevencija

 

Praktikovanje bezbjednog seksa

Postoji jaka veza između određenih vrsta humanog papiloma virusa (HPV) i razvoja abnormalnosti koje mogu preći u rak grlića maternice.
Pošto se HPV prenosi prilikom seksa bez zaštite, upotreba kondoma je najbolji način da se to izbjegne.
Prije seksualnih odnosa sa novim partnerom, bilo bi dobro za oboje da se testirate na spolno prenosive infekcije.

Skrining grlića maternice

Redovni nalazi brisa sa grlića maternice su najbolji način da se ranije otkriju abnormalne promjene u ćelijama grlića maternice.
Važno je da i dalje idete radite skrining testove čak i ako ste vakcinisani protiv HPV, jer vakcina ne garantuje zaštitu od raka grlića maternice.
Ako ste bili liječeni zbog abnormalnih promjena na ćelijama grlića maternice, bićete pozvani a skrining češće nekoliko godina nakon liječenja. Koliko redovno morate ići zavisi od toga koliko su ozbiljne promjene na ćelijama.

Vakcinacija protiv virusa HPV

Sada postoji vakcina koja pruža zaštitu od dvije vrste virusa HPV za koje se smatra da su odgovorne za većinu slučajeva raka grlića maternice.
Djevojčicama bi trebalo ponuditi vakcinu HPV kao dio redovnog programa imunizacije u djetinjstvu. Vakcinu bi trebalo davati djevojčicama koje imaju od 12 do 13 godina, u tri doze koje se daju tokom 6 mjeseci.

Prestanite pušiti

Možete smanjiti šanse da ćete dobiti rak grlića maternice tako što nećete pušiti. Pušači se teže brane od infekcije virusom HPV, koja može prerasti u kancer.
 
Reproduced with permission from NHS Choices (www.nhs.uk) © Crown Copyright 2010

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!