Pušite više od pet godina? Primijenite ovaj lijek i riješite se kašlja

Pušite više od pet godina? Primijenite ovaj lijek i riješite se kašlja

pusenje djevojka pali cigareta

Pušite li više od pet godina vjerovatno imate bronhitis koji prati karakterističan kašalj. Ako se već ne možete ostaviti cigareta, možete bar primijeniti lijek za ovaj neugodan kašalj. Iako pušači najčešće misle da je riječ o bezazlenom jutarnjem kašlju, pušački kašalj može biti znak ozbiljnijih oboljenja poput raka pluća ili kronične opstruktivne bolesti pluća (KOBP).
Duboki kašalj s iskašljavanjem sluzi, koji je počeo zbog pušenja, može biti i posljedica hroničnog ili dugotrajnog bronhitisa. Emfizem je također povezan s pušenjem, a nastaje kad su zračne vrećice u plućima oštećene zbog čega je disanje otežano.
Ako ste pušač te vas muči hronični kašalj, najbolje odmah prestanite pušiti i kašalj bi trebao nestati za mjesec dana. Ako se ne možete ostaviti cigareta, pokušajte ovim prirodnim lijekom spriječiti neugodan kašalj.
Lijek je jednostavan i sastoji se od žutog luka, vode, smeđeg šećera, kurkume i đumbira.

Recept protiv pušačkog kašlja:

Sastojci:

  • 400 g žutog luka
  • Jedna litra vode
  • 400 g smeđeg šećera
  • Dvije kašičice kurkume

Mali, oljušten korijen đumbira
Priprema:
U zdjelu ulijte vodu zajedno sa smeđim šećerom i čekajte da zakuha. Potom u smjesu dodajte očišćeni žuti luk koji ste prethodno isjeckali na četvrtine.
U smjesu dodajte i naribani korijen đumbira. Stavite kurkumu. Kad sastojci prokuhaju, smanjite temperaturu. Kad se količina u zdjeli reducira na polovinu, ugasite. Kad se smjesa ohladi prebacite je u staklenku. Ostavite sat, dva na sobnoj temperaturi te prebacite u hladnjak.
Primjena:
Uzimajte dvije kašičice ujutro, na prazan želudac te naveče, dva sata nakon jela.

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS