Pušenje prevencija

Pušenje prevencija


 

Prema Globalnom istraživanju pušenja kod školske djece sprovedenom u FBiH u periodu od 2003. do 2008. došlo je do povećanja prevalence pušenja kod školske djece uzrasta od 13 do 15 godina sa 11,9 posto na 14,3 posto i to kod oba spola

Prema riječima dr. Ramić-Čantak rezultati ovog istraživanja daju jasan orijentir da programi prevencije o štetnosti pušnja moraju početi još u predškolskom uzrastu.
“Mi smo kroz isto istraživanje pitali djecu, kako dolaze do cigareta i dobili frapantan podatak, da devet od deset dječaka ili djecvojčica, nesmetano kupuju cigarete u trafikama ili samoposlugama, da ih niko od prodavača nije odbio ili upozorio na godine. To ukazuje da inspekcijski nadzor treba biti efikasniji sa jasno postavljenim zabranama prodaje duhanskih proizvoda djeci mlađoj od 15 godina. Sa novim zakonom o ograničenoj upotrebi duhanskih proizvoda u FBiH, koga je iniciralo Federalno ministarstvo zdravstva, starosna granica zabrane prodaje duhanskh proizvoda će se povećati na 18 godina”, kaže dalje dr Ramić-Čatak.

“Pušački dinar”

Zakonska regulativa koja se odnosi na duvan i duvanske proizvode u Republici Srpskoj je u blagoj prednosti u odnosu na Fedreaciju BiH, potvrdio je Dr Darko Marković, nacionalni koordinator za kontrolu duvana u RS, dodajući da su u Srpskoj na snazi su Zakon o zabrani prodaje duvana i duvanskih prozivoda mlađim od 18 godina u RS, Zakon o zabrani reklamiranja duvana i duvanskih proizvoda u RS i Zakon o zabrani pušenja na javnim mjestima u RS.
“Međutim, zakoni se svode se na mrtvo slovo na papiru, jer nije bilo njihove implementacije. Od 1. januara ove godine, sada se tačno zna šta koja inspekcija radi ili nadzire. Za primjenu ovih zakona zadužene su sanitarna, zdravstvena i tržišna inspekcija Republičkog inspektorarata RS. Kontrola prometa duvanskih proizvoda, takođe je jedna od mjera prevencije i sada je značajno da nadležni sprovode mjere primjene zakona”, pojašnjava dr Marković.
Na dostupnost cigareta mladima utiče i dosta niska prodajna cijena duhanskih proizvoda u BiH. Iako su cijene duhanskih proizvoda, u skaldu sa Zakonom o akcizama BiH, uvećane tokom posljednjih nekoliko godina, one su i dalje daleko ispod evropskog prosjeka. To najbolje govori i činjenica da pakovanje od 20 cigareta u evropskim zemljama iznosi oko 5 eura, dok je cijena kutije cigareta u BiH od 1 do 4KM.
“Treba uvesti veće kazne, povećati cijene cigareta, pa će se smanjiti i broj pušača. U BiH paklo cigareta se može nabaviti već od 1KM. Osim toga, treba povaćeti poreze na visokotarifnu robu i od toga odvojiti sredstva za kampanje protiv pušenja, tzv. “pušački dinar”. Od svake prodane kutije cigareta predviđeno je da sredstva idu u Fond za liječenje oboljelih od plućanih bolesti u RS, izazvanih pušenjem. Iskustva zemalja u regiji, koje su ustanovile ovakve fondove, pokazala su da se na taj način mogu skupiti znatna sredstva za kampanje u zdravstvu, kao i liječenje onih koji su oboljeli od bolesti uzrokovanih pušenjem.”, rekao je dr Marković.

Novi zakon mnogo strožiji

Nacrtom novog zakona u Federaciji BiH predviđeni su efikasniji mehanizmi nadzora od strane sanitarne i tržišne inspekcije, kako bi se poštovala zabrana pušenja u zatvorenim javnim prostorima, zdravstvenim, obrazovanim ustanovama i vladinim institucijama.
“Ako se nepušač nalazi u prostoriji sa osobom koja puši, ne samo da se krše njegova osnovna ljudska prava na život i zdravlje, nego je efekat isti kao da je i on pušio cigarete. Pušač udahne tek jednu trećinu duhanskog dima u pluća, a ostale dvije trećine idu u prostoriju. Pušačima stoje na raspolaganju efikasni programi odvikavanja od pušenja u ambulantama porodične medicine. Mada u apotekama ima čitav niz nikotin zamjenskih terapija, od flastera, žvakaćih guma, inhalatora ili tableta, ne bih preporučila građanima da to uzimaju bez adekvatnog medicinskog savjeta i nadzora. Razlog ovome je taj da su to često pacijenti koji su dugogodišnji pušači i imaju neka hronična oboljenja, koja se mogu time pogoršati”, upozorava dr Ramić-Čatak.
Novim zakonom predviđene su puno oštrije i veće kazne kazne i bolji inspekcijski nadzor. Nema više “raja za pušače” ni po radnim ustanovama, potvrdila je dr Ramić-Čatak, dodajući da se u BiH trenutno dešava “kupovina vremena”. Stari zakon je omogućavao da radne ustanove mogu formirati pušačku prostoriju, koje su se u skladu sa mentalitetom našeg naroda često znale pretvoriti u dvije ili tri. Novim zakonom pušenje će se obavljati vani, bez izlaganja drugih osoba pasivnom pušenju, a zakon će nametnuti ista pravila za sve.
“Pušači konačno moraju shvatiti da cigarete nisu jeftina antistres terapija. To je  teška ovisnost koja ih uvlači u ciklus hroničnih oboljenja i poremećaja. Zdravlje danas više nije besplatna kataregorija, pa mislim da se svima njima itekako isplati “zaobići” cigarete i umjesto toga uložiti  u svoje zdravlje”, ističe dr Ramić-Čatak.
 
Autor: Irena Vasić-Dobrić

TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS