Pušenje povezano sa ranijom menopauzom

Žene koje puše mogu ući u menopauzu u prosjeku godinu dana prije onih koje ne puše, pokazalo je istraživanje naučnika sa univerziteta u Hong Kongu.

Rezultati su izuzetno značajni jer period u kojem žena ulazi u menopauzu može uticati na njen rizik od bolesti srca i kostiju te raka dojke.
istraživanje je uključivalo blizu 6.000 žena iz SAD-a, Turske, Poljske i Irana i pokazalo da žene koje ne puše u menopauzu ulaze u periodu između 46. i 51. godine, dok većina žena koje puše ulazi u menopauzu u periodu od 43. do 50. godine.
„Iako se smatra da kasniji ulazak u menopauzu povećava rizik od raka dojke (zbog dužeg perioda u kojem je žena izložena estrogenu), naučnici se slažu da je raniji ulazak u menopauzu dosta opasniji jer nosi veći rizik od niza bolesti kao što su osteoporoza, kardiovaskularna oboljenja, dijabetes melitus, gojaznost, Alchajmerova bolest i mnoge druge“, rekao je Voldimir Dvornik, vođa studije.
Prema riječima Dženi Kline, epidemiologa sa univerziteta Kolumbija, postoje dvije teorije koje objašnjavaju uticaj pušenja na rani ulazak u menopauzu.
Ona smatra da pušenje može uticati na način na koji tijelo proizvodi, ili se rješava estrogena, a s druge strane određeni sastojci u cigaretama ubijaju jajne ćelije.
bhzdravlje
Izvor: Reuters Health

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!