Prvi dani vaše bebe


 

Odmah nakon porođaja, moći ćete da pregledate vašu bebu i da primijetite sve detalje: boju i teksturu kose (ako je ima), oblik ruku i stopala, kao i izraze bebinog lica.

Pupčana vrpca (pupak)

Odmah nakon porođaja, babica će povezati pupčanu vrpcu blizu pupka vaše bebe plastičnom štipaljkom. Zatim će presjeći vrpcu, ostavljajući samo mali dio sa štipaljkom. Vrpci treba oko sedam dana da se osuši i otpadne. Održavajte bebin pupak čistim i suhim dok se to ne desi. Ako primijetite krvarenje ili curenje iz bebinog pupka, recite vašoj babici, patronažnoj sestri ili doktoru.

Fontanela 

 Na vrhu glave vaše bebe blizu čela nalazi se dio u obliku dijamanta gdje još nije došlo do spajanja kostiju lobanje. To se naziva fontanela. Potrebno je godinu dana ili više da se te kosti zatvore. Možete primijetiti da se taj dio miče kako vaša beba diše. Nemojte se plašiti da dodirnete ili da operete taj dio jer se ispod kože nalazi čvrsta opna.

Povrede i modrice

Uobičajena je pojava da novorođenče ima otok ili modrice na glavi, i možda zakrvavljene oči. To je posljedica stiskanja i guranja tokom porođaja i uskoro će nestati. Ali ako ste zabrinuti, možete razgovarati sa babicom o tome.

Mladeži i benovi

Kada budete izbliza posmatrali vašu bebu, primijetićete mnogo malih biljega i tačkica, naročito na glavi i na licu. Ponekad su to veliki biljezi. Većina njih vremenom prođe. Pitajte doktora koji pregleda vašu bebu da li će u potpunosti nestati.
Najčešći su mali rozi ili crveni biljezi. Oni su u obliku slova V i nalaze se na čelu i gornjim kapcima. Vremenom izblijede, ali mogu potrajati nekoliko mjeseci. Biljezi na potiljku mogu potrajati duže, ali njih prekrije kosa.
Biljezi u obliku jagode su veoma česti. Tamno crvene su boje i pomalo izbočeni. Oni se ponekad pojave nekoliko dana nakon rođenja i postepeno rastu. Može biti potrebno vrijeme da izblijede, ali obično nestanu nakon određenog vremena. Bubuljice i osip su veoma česta pojava kod novorođenčadi, i oni se pojavljuju i nestaju. Ali, ako primijetite promjenu u ponašanju bebe, ako beba ne jede kako treba ili je jako pospana ili razdražljiva, recite to odmah doktoru ili babici.

Koža vaše bebe

Po rođenju, površinski sloj kože vaše bebe je veoma tanak i lako se ošteti. Tokom prvog mjeseca (ili duže, kod nedonoščadi) koža vaše beba sazrijeva i dobija vlastiti zaštitni sloj. Vernix (bijela ljepljiva supstanca koja pokriva kožu bebe u maternici) treba ostaviti da se prirodno apsorbuje. To je prirodni ovlaživač i štiti bebu od infekcije tokom prvih nekoliko dana. Koža prijevremeno rođenih beba je još osjetljivija. Odjeljenje za neonatalnu njegu će vam dati savjet o njezi kože.
Ako je vaša beba rođena nakon termina, njena koža može biti suha i ispucala. To je zato što je sav zaštitni vernix apsorbovan. Nemojte posegnuti za kremama i losionima. Oni mogu učiniti više štete nego koristi. Površinski sloj kože vaše bebe će se oguliti u narednih nekoliko dana, ostavljajući ispod savršenu kožu. Kupajte bebu samo običnom vodom najmanje prvih mjesec dana.

Grudi i genitalije

Veoma često, grudi novorođenčeta su malo natekle i iz njih pomalo curi mlijeko, bez obzira da li je dječak ili djevojčica. Genitalije novorođenih beba često izgledaju nateknuto, ali će nakon nekoliko sedmica biti u srazmjeri sa tijelom. Bebe ženskog pola ponekad malo krvare i imaju bijeli sekret iz vagine. Sve ovo je uzrokovano hormonima koji su sa majke prešli na dijete prije rođenja. Nema razloga za zabrinutost.

Žutica

Kada su stare oko tri dana, mnoge bebe dobiju blaži oblik žutice. Od toga će njihova koža i oči donekle požutjeti. To obično prođe u roku od 10 dana, ali teži oblik žutice može zahtijevati liječenje.

Šta novorođenče može da uradi

Čim se rode bebe znaju da sisaju. U prvih nekoliko dana nauče da koordinišu sisanje sa disanjem. Novorođenče će automatski okrenuti glavu prema bradavici ili dojki ako je dodirnete po obrazu i otvoriće usta ako je dodirnete po gornjoj usni. Može uhvatiti stvari (kao što je vaš prst) rukama i nogama i praviće male korake ako ga držite uspravno na ravnoj površini. Svi ti automatski pokreti, osim sisanja, će nestati nakon nekoliko mjeseci i vaša beba će početi da bolje kontroliše svoje pokrete.
Novorođenče koristi sva svoja čula. Gleda u ljude i stvari, naročito ako se nalaze u njegovoj blizini, i naročito lica ljudi. Ono uživa u nježnom dodiru i umirujućem glasu, i reaguje na jarku svjetlost i buku. Ono takođe prepoznaje specifičan miris majke vrlo brzo nakon rođenja.
 
BHzdravlje.ba
 
Reproduced with permission from NHS Choices (www.nhs.uk) © Crown Copyright 2010

TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!