Prva pomoć kad se dogode male kućne opekline

Prva pomoć kad se dogode male kućne opekline

opekot
Opekline prvog stepena  nastale primjerice u kuhinji neopreznim hvatanjem drška vruće posude moguće je sanirati kod kuće, a umjesto ribljeg ulja može pomoći i aromaterapija.
Ranu treba odmah desetak minuta ispirati pod hladnom tekućom vodom odnosno raditi to dok se bol ne ublaži. Nemojte nanositi led. Hlađenje opekline ublažava bol i smanjuje oticanje tkiva izvlačenjem topline iz kože te sprječava nastanak mjehura.
Pažljivo osušite ozlijeđeno mjesto i izbjegavajte daljnja oštećenja osjetljive kože te skinite sav nakit. Tada nanesite čisto eterično ulje na ranu, najbolje lavandino i/ili ulje čajevca.

Ulja će svojim antiinflamatornim, antiseptičnim i epitelizirajućim djelovanjem spriječiti razvoj infekcije i upale te ubrzati zarastanje rane. Osim toga, eterično ulje lavande poznato je i kao blagi analgetik pa će donekle umanjiti i osjećaj bola.
Ni na svježe ni na upaljene opekline ne nanosite balzame, kao ni biljna i eterična ulja razrijeđena u biljnom ulju. Masne će se tvari “pržiti” na vreloj koži i tako povećati opasnost od infekcije.
Jače opekline možete tretirati aromatičnim oblogom tako da u decilitar hladne vode kapnete najviše pet kapi lavande ili tri kapi lavande i dvije kapi čajevca, umočite sterilnu gazu, ocijedite i stavite na ranu.
Oblog ostavite na rani dok ne osjetite olakšanje, a postupak ponovite po potrebi. Tijekom razdoblja zacjeljivanja rane tretman maceratom gospine trave (kantarion) spriječit će nastajanje ožiljaka.
Primjena kantariona ne preporučuje se trudnicama koje u tu svrhu mogu koristiti biljno ulje pšeničnih klica, ali tek od trećeg mjeseca trudnoće. I na kraju, poznata je priča, zapravo već i legenda, o nezgodi francuskog kemičara ReneMauricea Gattefossea koji se smatra ocem moderne aromaterapije.
Početkom prošlog stoljeća, istražujući u laboratoriju eterična ulja kao potencijalne sastojke kozmetičkih preparata, dogodila se eksplozija prilikom koje je zadobio opekline po rukama.
Kako bi ublažio bol uronio je ruke u posudu s lavandinim uljem. Tako je otkrio da lavandino ulje djeluje antiseptično jer nije nastupila infekcija, ublažava bol, ubrzava zarastanje rana i liječenje opeklina jer nisu ostali ožiljci koji bi ga podsjećali na eksploziju.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!