Prof. dr. Adem Balić: Kako izdržati samoizolaciju?

Prof. dr. Adem Balić: Kako izdržati samoizolaciju?

Najstarija a i danas najvažnija mjera u borbi protiv infektivnih bolesti jeste KARANTIN ILI IZOLACIJA.  Izdvajanje zaraženih i sprječavanje bio kakve mogućnosti da one budu u kontaktu sa ostalim je efikasna metoda i kad nije tačno poznat put i način širenja infekcije. Nekad je to bilo surovo ali danas ipak nije tako jer prije svega komunikacija putem interneta pruža neograničene mogućnosti dobivanja informacija i kontakata sa drugim ljudima.

Samoizolacija i izolacija su efikasne metode spriječavanja infektivnih boesti ali samo ako se poštuju u cijelosti jer i najmanji prekršaj može biti koban bez obzira koliko nam se činio bezazlen i nevažan. Kazne nikad nisu dovoljne velike i stroge da bi sve spriječile da prekrše izolaciju te mislim da ljudima treba pomoći u tome jer ipak nakon potpune slobode biti zatvoren 14 dana nije lako.

Ima dosta toga što čovjek može raditi u zatvorenom prostoru, s tim da je tu najvažnije napraviti plan i organizovati dnevni i sedmični raspored aktivnosti. Veliki broj osoba u takvim situacijama samo misli kad će isteći taj period što mislim da je i najgore te umjesto da nešto rade gledaju na sat i broje dane i sate koliko je ostalo do kraja izolacije.

Čovjek nije ni svjestan koliko je dan dug dok ne dođe u ovakvu situaciju pa je rad od kuće i pokretanje on line nastave za zadacima jedna od dobrih mjera da ljudi budu natjerani da nešto rade, da imaju zadatke i rokove. Ali ipak najveći broj je onih koji ne spadaju u tu grupu.

Plan treba da sadrži više različitih aktivnosti od kojih se neke ponavljaju redovno a neke sporadično ili nikako. Mislim da je najvažnije popuniti raspored sa onim aktivnostima koje se ponavljaju svaki dan jer ćemo na taj način sa jednom aktivnosti pupuniti raspored barem za pola sata za svih 14 dana. Pri tome nije bitan radoslijed nego je bitno pronaći što više tih aktivnosti koje bi se mogle i trebale ponavljati svaki dan. Trebamo uzeti olovku ili u excelu napraviti tabelu.  Evo mojih prijedloga:

 1. Pijenje kafe i gledanje vijesti
 2. Jutarnja gimnastika i vježbanje
 3. Doručak
 4. Užina
 5. Ručak
 6. Odmaranje ili spavanje poslije ručka
 7. Popodnevna kafa ili užina i gledanje vijesti
 8. Večera
 9. Gledanje filma

Drugi korak treba da bude određivanje tajminga tj. trajanja svake od navedenih aktivnosti te vrijeme o početka.

Kad to uradimo vidjećemo kako je već jedan značajan dio dana popunjen što će nam dati snage i motivacije da nastavimo, te da popunimo i preostali dio.

Vjerujem da nema osobe na svijetu koja barem nekad nije poželjela da ima vremena uradi nešto što zbog drugih obaveza nikako da stigne te da priželjkuje dan kada će otiči na odmor,ili u penziju pa da to radi. E došlo je to vrijeme tj. vrijeme za:

 • Pregled i sređivanje ormara sa garderobom
 • Pregled i sređivanje ormara, plakara sa ličnim stvarima
 • Sređivanje tavana, garaža, ostava i sličnih dijelova stambenih jedinica u koje “odlažemo” neke stvari za koje mislimo da će nam nekad trebati
 • Sređivanje i sortiranje i pregled foto albuma
 • Pregled starih audio i video kaseta, ploča, CD-ova, DVD, instalacionih Cd-ova
 • Pregled starih knjiga i časopisa
CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!