Problemi sa menstrualnim ciklusom

Problemi sa menstrualnim ciklusom

Većina žena ima normalan menstrualni ciklus koji traje oko 28 dana. Menstrualno krvarenje traje od tri do sedam dana u toku svakog ciklusa. Međutim, Neke žene imaju problema sa menstrualnim ciklusom.

Prije nego što posjetite svog ljekara u vezi menstrualnih problema,  može biti veoma korisno da vodite detaljne zabilješke o svom menstrualnom ciklusu.

Bolne menstruacije (dismenoreja) 

Menstrualni bolovi se često javljaju, a uzrokuju ih kontrakcije materice koje pomažu kod oticanja menstrualne krvi.
Vježbanje može pomoći kod ublažavanja bolova, a nekim ženama pomažu odgovarajuće tablete protiv bolova. Pri izboru tableta protiv bolova, najbolje je posavjetovati se sa farmaceutom.
Ako su bolovi toliko jaki da utiču na svakodnevno obavljanje zadataka, razgovarajte sa vašim ljekarom. Hormonalna kontracepcija, kao što su kontracepcijske pilule ili intrauterini uložak, flasteri ili injekcije, mogu smanjiti bolove.

Pojačano krvarenje (menoragija)

Neke žene prirodno imaju pojačano krvarenje u toku menstrualnog perioda, ali ako su krvarenja preobilna, onda treba potražiti pomoć.
Razgovarajte sa ljekarom o količini krvarenja, zatim o tome koliko često morate mijenjati higijenske uloške ili tampone. Vaš doktor može uraditi dodatne pretrage kako bi otkrio uzrok pojačanog krvarenja. Pretrage koje se obavljaju uglavnom uključuju analizu krvi i skeniranje.
Postoji nekoliko terapijskih postupaka koji se primjenjuju kod problema sa pojačanim menstrualnim  krvarenjem, kao što su:

 • Neki oblici hormonalne kontracepcije kao što su: intrauterini uložak, injekcija ili kombinirana oralna kontraceptivna sredstva.
 • Traneksaminska kiselina
 • Nesteroidni antiupalni lijekovi (NSAID)
 • Oralni progestogen.

U slučajevima kad drugi terapijski postupci nemaju efekta, ili ako postoje neki problemi sa maternicom kao što su fibromi (nekancerogene izrasline), može se pristupiti operativnom zahvatu. Operacijom se mogu otkloniti fibromi, može se odstraniti dio maternice ili se može otkloniti cijela maternica.

Predmenstrualni sindrom (PMS)

Smatra se da je PMS povezan sa promjenom hormona u toku ciklusa. Ne prolaze sve žene kroz PMS, a kod onih koje pate od ovog sindroma, pojavljuju se različiti simptomi.
Teži oblik PMS-a može uticati na svakodnevni život žene nekoliko dana prije menstrualnog krvarenja.
Promjena raspoloženja: Simptomi se pojavljuju i postaju intenzivniji u drugoj polovini menstrualnog ciklusa, zatim slabe i nestaju nakon početka menstrualnog krvarenja.
Simptomi mogu biti:

 • Razdražljivost
 • Depresija
 • Glavobolje
 • Osjećaj nadutosti
 • Napetost u grudima

Nekim ženama može pomoći ako se hrane uravnoteženo, smanje unos kofeina i alkohola ili redovno vježbaju. Kognitivna bihevioralna terapija takođe može biti od pomoći. Radi se o terapiji u kojoj vam savjetnik pomaže da prepoznate negativna ponašanja i pronađete odgovarajuće strategije kako biste ih promijenili.
Postoje različite terapije koje uključuju uzimanje vitaminskih dodataka prehrani, a za koje se tvrdi da mogu pomoći kod PMS-a. Iako je još uvijek nedovoljno istraženo, prema raspoloživim informacijama uzimanje magnezijuma može pomoći nekim ženama da ublaže tegobe.
Neke komplementarne terapije se mogu koristiti pored uzimanja lijekova, ali je potrebno konsultovati ljekara prije počinjanja sa nekom od njih
Ostali terapijski postupci mogu ukljlučivati:

 • Kombinirane kontraceptivne pilule.
 • Selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina (SSRI), ili antidepresivi, koji se uzimaju kontinuirano ili u drugoj polovini menstrualnog ciklusa.
 • Hormonski flasteri i oralni progestogen.
 • Hormonska zamjenska terapija .

U ekstremnim slučajevima pristupa se hirurškom odstranjivanju materice i jajnika.
Ponekad se dešava da psihološke promjene ne nestaju sa završetkom menstruacije, što ukazuje na zaključak da se ne radi o simptomu PMS-a. U takvim slučajevima bi mogla biti od pomoći psihološka terapija.

Endometrioza

Ovo je stanje u kojem se ćelije endometrija (unutrašnje sluznice materice) pojavljuju u drugim područjima tijela, obično u abdominalnom području, uključujući pelvis, jajnike i jajovode.
Za vrijeme menstrualnog ciklusa, hormoni uzrokuju otpuštanje jajne ćelije iz jajnika i zadebljanje endometrija.  Ako ne dođe do oplodnje, endometrij se ljušti te izlazi iz tijela kao menstrualna krv.  Ćelije endometrija u drugim dijelovima tijela takođe pucaju, što uzrokuje upalu, bolove i stvaranje ožiljnog tkiva.
Simptomi endometrioze se ne pojavljuju kod svih žena, a najčešći su:

 • Bolne, obilne i neredovne menstruacije
 • Bolovi za vrijeme i poslije seksa
 • Neplodnost

Ovi simptomi mogu ukazivati na niz drugih stanja. Laparoskopija (hirurški zahvat koji omogućuje unutrašnji pregled abdomena, zahvaljujuči upotrebi male kamere) je jedini način da se utvrdi konačna dijagnoza.
Ostale terapijske metode uključuju:

 • Lijekove protiv bolova
 • Hormonske terapije progesteronomn i testosteronom.
 • Hormonske kontraceptivne metode, kao što su kombinovana kontraceptivna pilula, flasteri ili intrauternini uložak.
 • Lijekovi koji mogu uzrokovati privremenu menopauzu, kako bi se spriječila proizvodnja estrogena u tijelu. Ovo se obično obavlja putem injekcije.

U ozbiljnijim slučajevima, hirurškim putem se može odstraniti endometrij, kao i jajnici i materica.
Kod nekih žena koje pate od endometrioze mogu se javiti teškoće  sa začećem.
bhzdravlje
Izvor: nhs.uk

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!