Problemi s umnjacima

Problemi s umnjacima

 zubobolja

Umnjaci obično rastu u periodu od 18 do 25 godine, no kod svake osobe je to drugačije pa se javljaju slučajevi kada umnjaci rastu i nakon spomenutog dobnog perioda.
Nekada je hrana bila puno tvrđa nego ova današnja pa su zubi izgubili onu, nekadašnju funkciju, a zubni pupoljci iz kojih rastu zubi će s vremenom i nestati, što je već sada situacija kod nekih ljudi. S godinama i procesom evolucije, čeljust kod ljudi se smanjila, dok je veličina ostala poprilično ista pa iz tog razloga su umnjaci zaglavljeni među kostima. Zbog manjka mjesta ne mogu nicati.
Umnjaci se po morfologiji razlikuju po broju, obliku kanala, korijena i prema cijelom obliku zuba. Oni mogu prouzrokovati mnoge probleme.
Kada počinju nicati imat ćete jake bolove, osjetit ćete utrnutost, teško ćete otvarati usta i imat ćete neugodan zadah zbog upale zubnog mesa. Upalu možete imati i nakon što zubi niknu. Umnjaci se vade ako imate upale koje su česte i ponavljaju se dvaput do triput godišnje. Nekada umnjaci jednostavno u čeljusti nemaju mjesta za nicanjem pa se zaglave u kosti ili niknu u pogrešnom položaju. Tada stvaraju negativan učinak za ostale zube.

U kakvom je položaju umnjak može se utvrditi snimkom RTG-a te na temelju procjene uvidjeti treba li se izvaditi, stvara li negativan učinak i prouzrokuje li bol pacijentu. Oni umnjaci koji se nalazi gotovo potpuno ili djelomično između kosti uklanjaju se operacijom, na način da se uklanja dio kosti kako bi se zub oslobodio i maknuo. Radi se o rutinskom zahvatu, koji se izvodi pod lokalnom anestezijom, a obavlja ga kirurg oralne medicine.
Nekada vam operacija nije potrebna, jer ako vam se upalilo zubno meso oko umnjaka, samim čišćenjem i dezinfekcijom džepa može se ukloniti bol i smanjiti upala.
Kada vam se javi bol uzrokovana umnjakom, reagirajte odmah. Posjetite svog stomatologa i neka on procijeni u kakvom stanju su vaši umnjaci i kako će se tretirati. Čišćenje je bolja i bezbolnija opcija od operacijskog zahvata. Reagirajte na vrijeme i spriječite moguće komplikacije.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!