Probiotički jogurt pomaže u liječenju depresije

Probiotički jogurt je poznat kao odlično sredstvo za očuvanje zdravlja crijevne flore, ali irski naučnici tvrde da takođe može pomoći i u liječenju depresije.
Novo  istraživanje  je pokazalo  da bakterije u crijevima imaju  direktan  uticaj na mozak miševa,  pa se   smatra da to može  imati sličnu vezu i kod ljudi, prenosi “Daily Mail”.
Ako  je  ljudski  mozak pod  sličnim uticajem,  naučnici  vjeruju  da bi  se  zahvaljujući ovoj vezi,  mogao uspostaviti  niz novih načina za  liječenje  depresije i anksioznih poremećaja.
Crijevni  poremećaji  se dovode u vezu sa psihijatrijskim  poremećajima  kod neke osobe,koji su se  desili ranije,  što  je navelo stručnjake  da  dalje proučavaju  tu vezu.
Prilikom vršenja eksperimenata  na miševima,  naučnici  su ih hranili sa bujonom koji  sadrži probiotike  “Lactobacillus rhamnosus JB-“1 (vrsta  korisnih bakterija koja prirodno živi u  ljudskom probavnom sistemu).
Miševi  koji su hranjeni  bujonom u koji su dodati probiotici, pokazivali su  mnogo manje znakova  stresa, tjeskobe i depresije, za razliku  od onih glodara koji su  hranjeni običnim bujonom.
Oni su stavljeni  u stresne situacije,  tako  na primjer,  što su postavljeni  u lavirint. Pokazalo se da oni  miševi koji su jeli  bujon u koji su dodate korisne bakterije “Lactobacillus rhamnosus JB-1”, su  proizvodili  niže nivoe  hormona stresa kortikosterona.
DŽon Krian,  specijalista nauropsihijatar i  jedan od  članova istraživačkog tima na  Univerzitetskom koledžu Kork u  Irskoj,  je  rekao  za časopis “Live Science”:
“Zahvaljujući uticaju  korisnih crijevnih bakterija, možemo  imati vrlo snažan i prilično širok spektar efekata na hemizam mozga i ponašanje. Bez pretjerivanja,  ovo otkriće otvara vrata za razvoj  novih vrsta terapija za  liječenje psihijatrijskih poremećaja,  ciljano djelujući  na crijeva.  Tako da  pacijenti mogu uzeti jogurt u koji je dodat  probiotik,  umjesto antidepresiva.”
Međutim, on je takođe  naglasio da  ljudi koji pate od depresije ne mogu  jednostavno kupovati  bilo koje vrste jogurta u svom lokalnom supermarketu,  jer   njegova  efikasnost  ovisi o vrsti  probiotika koji mu je dodat.
DŽon Krian je optimističan I kaže da ako se ovo otkriće bude dalje unaprijeđivalo,  probiotici  će se sve više koristiti u terapiji zbog toga što daju  mnogo manje štetnih nus pojava,  u  odnosu na  ostale anti-anksiozne lijekove,  kao što  je  valium.
On je takođe dodao da, uprkos uspješnom  testiranja na miševima , predstoji još mnogo toga  da se uradi , prije nego  što se zvanično počne sa primjenom probiotika u liječenju depresije kod ljudi.
Irski  naučnici su objavili  rezultate ove studije  u zborniku radova Nacionalne akademije nauka.
 
Izvor: DailyMail
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!