Prirodni lijekovi za bubrege


 

Savremena istraživanja pokazuju da mnogi biljni lijekovi efikasno djeluju u liječenju infekcija urinarnog trakta i to s mnogo manje neželjenih nuspojava, koje obično prate sve djelotvorne sintetske lijekove. Čak pedeset odsto farmaceutske industrije bazira se na ekstrakcijama ljekovitog bilja.
Biljni lijekovi su efikasni u liječenju infekcija urinarnog trakta i to s mnogo manje neželjenih nuspojava, koje obično prate sve djelotvorne sintetske lijekove, kaže mr.ph Aida Zubčević.
Prema njenim riječima spektar biljaka koje se mogu koristiti kao prirodni lijekovi za bubrege je jako širok. Najčešće se od njih prave diuretički čajevi, koji pojačavaju izmokravanje, a osim toga imaju i antiseptičko i antibaktericidno dejstvo.
Među najviše korištenim prirodnim lijekovima za bubrege, prema riječima mr.ph Zubčević, su breza, preslica, zečji trn, kukurzna svila, kopriva (korijen i list), uva, brusnica (plod i list), majčina dušica, šipurak i troskot.
„Zavisno od vrste oboljenja bubrega, koriste se i određeni biljni čajevi.Kod nas je dosta poznata Brojsova mješavina čaja za bubrege, koja se odavno koristi za prošićavanje bubrega, a ujedno i čitavog organizma. Ta mješavina se pravi od kombinacije biljki koprive, kantariona, troskota i preslice“, kaže mr.ph Zubčević.
Radi se o kombinaciji biljaka koja jako dobro djeluje na razna oboljenja bubrega, kao što su cistične promjene na bubrezima, zatim kod kamenca u bubrezima, ali i za generalno pročišćavanje bubrega i čitavog organizma.
Međutim, ova mješavina čaja po Brojsu poprilično ubrzava rad bubrega, stoga je ne bi trebalo konzumirati duže od dvadesetak dana u kontinuitetu, nego je neophodno napraviti pauzu od desetak dana, pa opet početi sa korištenjem
Takođe, ne bi trebalo dugo koristiti ni ostala biljna sredstva, koja imaju agresivnije diuretičko djelovanje, nego treba praviti pauze da se ne bi bubrezi previše opteretili.
Kad su u pitanju kamenci u bubrezima, nagla[ava dr Zubčević, najčešće se koristi čaj koji je kombinacija listova breze i koprive, zatim hmelja, šipurka i troskota.
Ovoj mješavini biljaka dodaje se i malo vrkute, koja nema toliko diuretičko svojstvo, koliko je korisna zbog toga što umanjuje bol kod pacijenata, koja se javlja zbog spazma mišića bubrega.
„ Najidealnije je kada znamo koji je sastav kamenaca, da li se radi o oksalatima, karbonatima ili slično, pa u zavisnosti od toga prvo primjenjujemo biljen čajeve koji će ih otopiti, a potom čajeve koji će ih pokrenuti i očistiti bubrege“, objašnjava Zubčević.
Kad je u pitanju slaba filtracija bubrega i pojava urata, bjelančevina ili leukocita u urinu, jako efikasnim se pokazao čaj od ivanjskog cvijeća ili broćike.
U slučaju bakterijskih infekcija urinarnog trakta, kao što su infekcije bakterijom ešerihijom koli, te bakterijama streptokokom i stafilokokom, prema riječima mr.ph Zubčević, osim konzumiranja diuretičkih čajeva, preporučuju se i čajevi koji imaju aseptičko i antibakterijsko djelovanje.
U te čajeve prije svega spada čaj od brusnice, uve, zatim kunice, majčine dušice, konjogriza.
„Brusnica je poznatija u narodu kao crvena borovnica, a za liječenje urinarnih infekcija više se koristi njen list, nego plod. Plod brusnice zbog velikog procenta C-vitamina povećava kiselost sluznice urinarnog trakta, što pogoduje razvoju bakterija. List brusnice ima isti sastav i jako slično djelovanje kao list uve, jer uništava bakterije kao što je ešerihija koli“, kaže dr Zubčević. Jedina razlika između ove dvije biljke je u komponenti trijeslovini, koji sadrži list uve, dok ga list brusnica ne sadrži.
Trijeslovina djeluje štetno na bubrege, ali i na još neke organe, pa se ne preporučuje ljudima koji imaju problema sa srcem, odnosno slab srčani mišić. Zbog toga, čist uvin čaj ne bi trebalo piti u kontinuitetu duže od sedam dana.
Nakon toga neophodno je napravit pauzu, pa onda opet ponoviti. Za razliku od lista uve, čaj od lista brusnice, može se konzumirati neograničeno, jer nema tih neželjenih efekata
Prema riječima dr Zubčević, bakterijske infekcije urinarnog trakta mogu se uspješno liječiti i čajem od lista breze u koji se doda malo sode, što ima antiseptičko i antibakterijso djelovanje i stvara nepovoljnu baznu sredinu u mokraćnim putevima, koja će sama uništavati baketrije.
„Čaj od ploda brusnice se koristi uvijek poslije završenog liječenja bakterijske infekcije mokraćnih kanala. Ovaj čaj jača imunitet organizma, a istovremeno stvara i zaštitni sloj, čime spriječava ešerihiju koli da se kači za mokraćne kanale. Stoga bi ovaj čaj dalje trebalo piti kao preventivu“, dodaje Zubčević.
Građani ne trebaju prvo posezati za antibioticima, jer su i prirodni lijekovi izuzetno korisni kad je u pitanju liječenje infekcija i upalnih procesa urinarnog trakta, naglasila je magistrica Zubčević. Čestom upotrebom antibiotika zbog urinarnih infekcija, može se stvoriti rezistencija, pa antibiotici neće djelovati kada to bude neophodno.
„Osim toga, zbog produžene terapije antibioticima, kao neželjeni efekat postoji mogućnost pojave gljivice kandide, kao i pada imuniteta. Upotreba antibiotika se treba svesti na minumum i bolje je prvo pokušati sa prirodnim lijekovima i jačanjem imuniteta“, dodaje dr Zubčević. Naravno, postoje i neki od prirodnih lijekova, koji mogu dati neželjene efekte, ukoliko se pretjeruje sa njihovom upotrebom. Kao na primjer, dužim konzumiranje čaja od koprive, kod nekih ljudi se može javit koprivnjača. Isto tako, kao što smo pomenuli i duža upotreba uvinog čaja može imati nus efekte po srce i bubrege
Liječenje bubrežnih oboljenja prirodnim lijekovima dobro je iz još jednog razloga. Prema riječima dr Zubčević, u posljednje vrijeme se često ističe da u osnovi svih vrsta oboljenja leži stres i brz tempo života.
„Liječenje prirodnim lijekovima natjera čovjeka da uspori tempo života, ako ništa drugo, ono zbog činjenice da za pripremu jednog ovakvog čaja treba izdvojiti oko 15 do 20 minuta. Osim toga, danas u svijetu čak pedeset odsto farmaceutske industrije bazira se na ekstrakcijama ljekovitog bilja i ponovo se vraća toj vrsti terapije “, navodi Zubčević.
 Autor: Irena Vasić Dobrić
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!