Prilagođavanje roditelja na hendikep dijeteta

Prilagođavanje roditelja na hendikep dijeteta


 

Prvi korak u pomaganju da se dijete prilagodi na svoj hendikep jeste da vi sami preispitate svoja osjećanja u vezi sa tim. Sve dok sami ne budete u stanju da prihvatite da je vaše dijete slijepo nećete moći da mu budete od koristi.
Gubitak vida je nesumnjivo tragičan, ali vi možete mnogo da učinite da vam život ne postane tragedija. Plakanjem nećete dobiti ništa osim mokrih maramica.
Ako ne želite da kod svog dijeteta podstaknete samosažaljenje, ne smijete dozvoliti sebi da sažaljevate.
Prihvatanje hendikepa ne mora obavezno da znači da napuštate svaku nadu u poboljšanje stanja vašeg dijeteta u budućnosti. Ko može da predvidi šta će se novo otkriti u medicini.
Život treba živjeti u sadašnjosti, a ne u nedostižnoj zemlji budućnosti. Prihvatanje znači da ste odbacili nerealne fantazije i očekivanja, pokazujući volju da se suočite sa stvarnošću, onakva kakva je i kakva će vjerovatno zauvijek nastaviti da bude.
Rečeno nam je da treba koristiti blaže izraze, kao što je oštećenje vida ili “vizuelni hendikep” jer je “sljepoća” postala na neki način neprihvatljiva, iako savršeno odražava značenje pojave.
Ako radije koristite riječi oštećenje vida, u redu, ali nemojte se skrivati iza blagih izraza da biste izbjegli suočavanje sa stvarnošću. To može da bude veliko iskušenje, ako vaše dijete ima manje ostatka vida.
Ako dijete ima ostatke vida, makar i sasvim male, ono, naravno, treba da ih iskoristi na najbolji način, ali pretjerano naglašavanje da ono ipak malčice vidi (što obično rade roditelji koji sami sebi ne priznaju da im je dijete slijepo) može da dovede do toga da dijete počne da odbije da nauči vještine koje su mu potrebne da bi mu učinile život lakšim i pomogle da se osjeća manje frustrirano. Ako se pretvarate da problem ne postoji samo ćete ga produbiti.
Ako dijete ima ostatke vida, pomoću kojih može da čita uvećana slova, više će odgovarati upotreba termina “dijete oštećenog vida”, ali ako dijete mora da se opismeni na Brajevom pismu, ono je slijepo, makar kako vi to nazvali.
To će vam u početku izgledati teško, ali će vrijeme učiniti svoje i prestaćete da gajite negativna osjećanja u vezi sa tim.
 
Izvor: Savez slijepih RS
CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!