Pri izboru posuđa za kuhanje dobro pročitajte deklaracije

Pri izboru posuđa za kuhanje dobro pročitajte deklaracije

Spojevi koje ispuštaju teflon, pvc i aluminij ostaju u hrani i mogu izazvati rak dojke, prostate. Osim toga, remete hormonalnu ravnotežu i loše djeluju na vaš imunitet, pa je veoma bitno da pri izboru opsuđa dobro procitate deklaracije o sastavu.

Zagrijavanjem teflonskog posuđa pri temperaturi 240°-350°C materijal se raspada i nastaju otrovne pare. Na višim temperaturama razvijaju se i opasni polifluorirani ugljikovodici (PFC).
Ti sintetski spojevi izazivaju rak dojke, testisa i prostate, remete ravnotežu hormona te “napadaju” imunitet, a uz to su i biološki nerazgradivi, upozoravaju naučnici.
Pažnja je nužna i pri upotrebi aluminijumskog posuđa. Ono u hranu ispušta aluminijum, koji se povezuje s razvojem Alchajmerove bolesti i raka dojke.
Najviše aluminijuma upiće zeleno lisnato povrće i hrana koja sadrži kiselinu poput, na primjer, paradajza. Velike količine aluminijuma u hranu otpušta i staro, oštećeno posuđe, pa ga je najbolje zamijeniti.
Mnogi “obični” predmeti koji se danas svakodnevno upotrebljavaju otpuštaju ili imaju spojeve opasne za zdravlje. Iznimka nisu ni boce za vodu ili sportske te plastične bočice za bebe.
Za njihovu proizvodnju koristi se kemijski spoj bisfenol A, koji remeti endokrini sistem, može izazvati neurološke probleme u djece i odraslih te, prema istraživanjima britanskih znanstvenika, metaboličke poremećaje, maligne i kardiovaskularne bolesti.
bhzdravlje
Izvor: Daily Mail

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS