Prevazilaženje ljubomore


 

LJubomora je prirodna emocija, ali njom ovladati može biti mučno i teško. Ovdje možete pronaći savjete kako da prepoznate i kontrolišete ovo osjećanje.
LJubomora se događa najčešće u romantičnoj vezi, iako se može dogoditi između braće i sestara i drugih članova obitelji, u prijateljstvima i  u profesionalnim odnosima.
Mala količina ljubomore može biti dobra. Na primjer, ako je ona umjerena  i pod kontrolom,   može pomoći paru da  više cijene  jedno drugo i povećaju  strast  u svom odnosu. Međutim, ekstremna ljubomora može uništiti odnose i naštetiti vašem  zdravlju.

Kakav je osjećaj  ljubomore?

Kada neko osjeća ljubomoru, on osjeća da  neka osoba  ili situacija predstavlja  prijetnju  nečemu do čega mu  je veoma stalo, posebno do ljubavne veze. LJubomora može uzrokovati da se  osjećate ljuti, uznemireni i ugroženi. Možete postati  hiper- oprezni, preosjetljivi i posesivni.
Kako ćete znati da je vaša  ljubomora  problem?
Ako ste zabrinuti za svoju ljubomoru, postavite si  tri jednostavna pitanja:

  1. Je li se taj  osjećaj upliće  u moj svakodnevni  život?
  2. Je li moja ljubomora povrijeđuje nekoga koga volim?
  3. Da li me moja  ljubomora kontroliše mene više  nego što ja kontrolišem nju?

Ako je odgovor da  na bilo koje od ovih pitanja, onda potražite  pomoć svog ljekara  opšte prakse.  LJekar opšte prakse može vas  uputiti na psihologa  ili psihoterapeuta ako trebate daljnju pomoć.
Ne ustručavajte se potražiti pomoć. Dobro je da izbacite iz sebe  svoje teške emocije.

Kako vam ljubomora može škoditi?

Vaše zdravlje
LJubomora može preovladati vašim  životom  i uzrokovati nesanicu i gubitak   apetita. Snažni osjećaji ljubomore mogu  dovesti do   hronične tjeskobe, uključujući i povećan broj otkucaja srca, znojenje i iscrpljenost. Ako se  ne kontroliše pravilno, ljubomora može dovesti do depresije.
Vaš odnos
LJubomora može uticati na vaš odnos u negativnom smislu, pogotovo ako je uočena   prijetnja neutemeljena  i vaš partner ne radi ništa što uzrokuje ljubomoru. Čak se  i najodaniji partner može osjećati povrijeđeno, iscrpljeno, zabrinuto i bijesno, zato što mu ne vjerujete. Naposljetku, to ih emocionalno iscrpljuje.

Što može pomoći u prevladavanju ljubomore?

Postoje neke praktične i pozitivne stvari koje možete učiniti da prevladate vašu  ljubomoru. Ali ako se vaša ljubomora ne popravlja ili je izvan kontrole, pitajte svog ljekara  opšte  prakse da vam preporuči  psihologa ili psihoterapeuta.  Nudimo vam  sljedeće savjete:

  • Razgovarajte sa partnerom o vašim  osjećajima a da ga ne okrivljujete. Dajte mu  do znanja što uzrokuje  da se osjećate zabrinuto i ljubomorno. Pripremite ono što želite reći i  razgovarajte  s partnerom u neopterećujućoj  i neutralnoj  atmosferi. Na primjer, dogovorite susret u kafiću ili restoranu. Veća je vjerovatnoća  da ćete  ostati staloženi.
  • Ako  nešto osjećate kao prijetnju, ne znači da je to utemeljeno. Pokušajte da sagledate  situaciju objektivno.
  • Nesigurnost je dio odnosa. Konačno, ne možete  kontrolisati  nečije osjećaje.

Kako bi psiholog ili psihoterapeut mogao  pomoći?

Psiholog  vam može pomoći da analizirate vaše osjećaje ljubomore. Oni će vam pomoći da shvatite  uzrok svoje ljubomore i da se bavite njom  dan po dan.
Poznavanje  porijekla  problema  nije dovoljno da ga u potpunosti otklonite. Potrebno je da  posmatrate  svakodnevne  uzroke,  tj. zašto se i  dalje osjećate i djelujete  na taj način. Psiholog ili psihoterapeut  će vam pomoći da to shvatite.
Reproduced with permission from NHS Choices (www.nhs.uk) © Crown Copyright 2010

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!