Pretjerani bebin plač


 

Postoji nekoliko razloga koji mogu uzrokovati pretjerani bebin plač. Ako ste pokušali sve i čini vam se da ništa ne može utješiti vašu bebu, to može biti veoma iscrpljujuće.

Kolike (grčevi)

Pretjerani plač mogao bi biti znak da vaša beba ima kolike (grčeve). Stručnjaci se slažu da postoje kolike (grčevi), ali niko ne zna što ih uzrokuje. Neki ljekari misle da je to vrsta stomačnog grča. Zvuk bebinog plača pri tome je tužan i uznemirujući, zaustavlja se na trenutak ili dva, a zatim ponovo počinje, što upućuje na to bi mogao biti uzrokovan stomačnom boli, koja se javlja u talasima.
Plakanje može trajati i po nekoliko sati i za to vrijeme malo što možete učiniti, osim da pokušate utješiti bebu i čekati da prođe plakanje.

Plakanje i bolest

Oslušnite iznenadne promjene u ritmu ili zvuku plača vaše bebe. Često postoji   jednostavno objašnjenje. Na primjer, ako izlazite vani više nego obično, vaša beba može biti premorena.
Ali, ako postoje drugi simptomi, kao što je visoka temperatura, moguće je da se radi o prehladi ili bolesti.   Ako je ovo slučaj, obratite se vašem ljekaru opšte prakse ili specijalisti porodične medicine.
Pozovite ljekara ako vaša beba:

 • Ima slab, piskav i stalan plač.
 • Ako vam se čini da je beba slabašna kad je dignete.
 • Pije manje od trećine uobičajene količine tečnostI, piški više nego obično, povraća zelenu tečnost ili ima krv u stolici.
 • Ima temperaturu 38 stepeni Celzijusa ili iznad (ako su bebe manje od tri mjeseca) ili 39 stepeni Celzijusa ili iznad (ako bebe imaju između tri i šest mjeseci).
 • Ima visoku temperaturu, ali ruke i stopala su hladna.
 • Ima ispupčenu fontanelu.
 • Ima napade.
 • Poplavi, ospe se ili je vrlo blijeda.
 • Ima ukočen vrat.
 • Ima poteškoća s disanjem, diše brzo ili hropće prilikom disanja, odnosno izgleda kao da jako teško diše (na primjer, jedva sisa).
 • Ima pjegav ljubičasto-crveni osip po tijelu. (To može biti znak meningitisa).

Ako mislite da je u pitanju nešto ozbiljno, uvijek slijedite svoje instinkte i pozovite svog ljekara opšte prakse ili specijalistu porodične medicine.

Suočavanje s pretjeranim plačem

Ako ste odlučili da razgovarate sa vašim ljekarom opšte prakse ili specijalistom porodične medicine, u razgovoru vam može pomoći evidencija o tome koliko često i kada beba plače. Na primjer, to može biti nakon svakog dojenja ili tokom večeri. To može pomoći vaš ljekaru opšte prakse ili specijalisti porodične medicine da donese zaključak o tome da li postoji poseban razlog bebinog plača.
Vođenje evidencije takođe može pomoći u prepoznavanju trenutka kada trebate potražiti dodatnu podršku. Takođe možete razmišljati o mogućim promjenama vašeg ritma. Možda ćete imati trenutke kad ste tako umorni i ljuti, pa osjećate kao da ne možete poduzeti ništa više. To se događa mnogim roditeljima, stoga nemojte se sramiti da zatražiti pomoć.

Nikad ne drmajte bebu

Bez obzira na to kako se osjećate frustrirano, nikad ne smijete drmati (tresti) bebu. Drmanje nasilno pomiče glavu bebe i može uzrokovati krvarenje i oštećenje mozga.
Razgovarajte s prijateljima, vašim ljekarom opšte prakse ili specijalistom porodične medicine. Može vam koristiti i razgovor s drugim roditeljima koji su bili u istoj situaciji.
 
BHzdravlje.ba

TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!