Prepoznajte simptome zaušnjaka

Prepoznajte simptome zaušnjaka

 simptomi-zausnjaka

Zaušnjaci su virusna bolest koja se javlja kod sve starosne dobi, a iako se provodi cijepljenje od njega obolijevaju i djeca i mlađe odrasle osobe. Bolest se obično prenosi kihanjem, kašljanjem, neopranim rukama zaražene osobe. Postoje simptomi zaušnjaka prema kojima ih možete prepoznati
Iako zaušnjaci mogu pogoditi sve dobne skupine onu su najpoznatiji kao dječja bolest koja se prenosi putem kapljica, s tim da se prvi simptomi pojavljuju tek dva tjedna nakon što je osoba bila izložena virusu. Smatraju se visoko zaraznom bolesti gdje do zaraze osim preko kapljica dolazi i putem direktnog kontakta sa zaraženom osobom.
Nakon zaraze osoba je cijelo vrijeme zarazna, a sami simptomi se javljaju tek između 14 i 16 dana. Kod djece zaraza prođe i bez većih simptoma, a prvi simptomi kod male djece su oni nalik prehladi, pa je teško zapravo prepoznati da se radi o zaušnjacima.
Kada se radi o zaušnjacima kod odrasle osobe, onda su puno veće komplikacije poput upale mozga, upala gušterače, upale testisa što može odvesti kod muškaraca čak do neplodnosti. Najprepoznatljiviji simptom zaušnjaka je oticanje i bol podušnih žlijezda koje su zadužene za izlučivanje slike, a smještene su ispod i ispred ušiju, a bol se ponekad širi sve do ispod vilice. Obično prvo natekne jedna žlijezda, a potom druga.

Kod beba dolazi do groznice i problema s gutanjem, jer su žlijezde natečene. Dijete može dodatno oslabiti, jer mu je smanjeni apetit. Ako sumnjate da je vaše dijete zaraženo zaušnjacima odmah se javite ljekaru.
Ako se radi i o blažem obliku, on može također dovesti do širenja virusne bolesti i upravo se iz tog razloga savjetuje da se prije negoli se ode u punu čekaonicu nazove telefonom da se ostala djeca ne bi zarazila. Obično zaušnjaci traju 10 do 15 dana.
Simptomi su ne mogućnost micanja vratom, oslabljena aktivnost i to je znak da što prije odete liječniku. Ako djetetu naraste tjelesna temperatura, jave se febrilne konvulzije, teškoće s disanjem ili ako djetetova koža postaje plava istog trena pozovite hitnu pomoć.
Zaušnjaci se ne mogu izliječiti jer su oni virusna bolest, ali analgetikom možete ublažiti bol. Nemojte zaboraviti djetetu davati što više tekućine, vode ili čaja.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!