Pregled dojke ultrazvukom

Ultrazvučni pregled najčešće je prva metoda za preglede žena mlađih od 35 godina, jer bi njihove mamografske snimke bilo vrlo teško očitati zbog gustog tkiva dojki.
Novije studije pokazale su da je u dijagnosticiranju karcinoma kod žena ispod 45 godina starosti, ultrazvuk tačnija metoda od mamografije.
NJime se dijagnosticiraju i prate upalna stanja u dojci, a može se identifikovati zloćudni rast u dojci koji uzrokuje zadebljanje kože.
Kako ultrazvuk ne koristi X zrake, to je dobra metoda i za pregled dojki trudnica. Najčešće se ova metoda koristi u kombinaciji s mamografijom. Nekada vas nakon mamografije upute i na pregled ultrazvukom ili nakon ultrazvuka radite mamografski pregled.
Koja pretraga je za vas najbolja, svakako će odlučiti vaš doktor nakon ultrazvučnog pregleda, te na osnovu dobijenih nalaza donijeti konačnu odluku.
Tačnost ultazvuka je oko 84 odsto i posebno veliki značaj ima pri utvrđivanju dobroćudnih promjena u dojkama i njihovim razlikovanju od  zloćudnih promjena.
Još jedna velika korist ultrazvučnog pregleda je pri provjeri cjelovitosti implantata u dojci. Ultrazvučni pregled se obavlja tako što pacijentkinja skinuta do pojasa leži na leđima, na odgovarajućem stolu.
Ovaj pregled porazumjeva pregled dojki, pazušnih jama, kao i područja iznad ključnih kostiju.
Pregled može trajati i do 30-tak minuta, a najbolje ga je vršiti nakon menstruacije, od petog do desetog dana ciklusa, kada su dojke manje bolne i napete.
Važno je da pregled obavite kod specijaliste radiologa koji je educiran za dijagnostiku ultrazvukom.
bhzdravlje
Izvor: Iskra, Savez žena oboljelih od raka dojke
CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!