Prednosti čudotvornog krastavca: 13 činjenica koje do sada niste znali!

Prednosti čudotvornog krastavca: 13 činjenica koje do sada niste znali!

Nekada su nas učili da krastavac nema posebnih nutricionističkih kvaliteta osim što je dobar diuretik. Ipak to nije tačno. Evo koje sve pogodnosti nudi taj čudotvorni krastavac.1. Krastavac sadrzi dnevnu dozu većine vitamina i minerala potrebnih ljudskom orgnizmu, kao što su B1, B2, B3, B5, B6, vitamin C, folnu kiselinu, kalcijum, gvozđe, magnezijum, fosfor, cink, kalijum (potasu).
2. Kada osjetite umor u podnevnim časovima, umjesto kafe, pojedite jedan krastavac – izvrstan izvor B vitamina i glicida, što će vam obezbediti brži oporavak tokom višečasovnog perioda.
3. Zamagljeno ogledalo u kupatilu obrišite kriškom krastavca. Ne samo što ćete ga očistiti, nego ćete taj prostor osvježiti aromom sličnom onoj u nekom SPA centru.
4.  Da se izbjegne strašna glavobolja ili mamurluk, prije spavanja pojedite nekoliko kriški krastavca. Probudićete se svezi i odmorni. Zahvaljujući vitaminu B i elektrolitima, organizmu će se povratiti hranljivi sastojci i uspostaviti ravnoteža organizma a, na taj način izbjeći će se bolovi.
5. Prije odlaska na plažu, mesta na tijelu gde imate celulit, a važi i za ostale bore, trljajte krastavcem par minuta. Fizio-hemijska substanca krastavca sakuplja kolagen i zatvara ga na površini kože pa, na taj način, vizuelno umanjuje efekat celulita.
6. Kao brzi obrok, jedan krastavac može vam “zavarati” glad.
7. Ako krastavcem istrljate vaše cipele, impregniraćete ih, na izvjestan način, a postićićete visoki sjaj.
8. Šarke na vratima, koje škripe, podmažite krastavcem.
9. Pod stresom ste! U posudu sa ključalom vodom ubacite presečen ceo krastavac . U kontaktu ključale vode i hemijskih komponenti krastavca, isparava opuštajuća aroma koja umanjuje stres. Ovo je preporuka osobama sa stresnim profesijama, kao i onima koje se zadese u nekoj takvoj situaciji.
10. Da se eliminise neugodan dah iz usta, na nepce treba jezikom pritiskati komad krastavca oko 30 sekundi. Hemijska svojstva krastavca eliminisace bakterije koje su uzrocnici tog neugodnog mirisa iz usta.
11. Krastavac je odlično ekolosko sredstvo za čisćenje inoks slavina, dok ruke ostaju neoštećene.
12. Ako pišete mastilom, obilježavate markerom ili olovkom u boji pa napravite grešku, da bi je izbrisali, trljajte je spoljnom stranom krastavca, kao što bi činili gumicom.
13. Ako se oko vaših biljki skupljaju neki crvići ili druge napasti, nekoliko kriški krastavca stavite u aluminijumsku posudu pa je ostvite u blizini biljke. Spoj krastavca i aluminijuma stvara odbijajući miris za insekte i druge napasti ali ne smeta ljudima.

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!