Pravilno korištenje laptopa

Laptopi nam pomažu da tokom posla budemo mobilniji, ali se smatraju kao jedan od bitnih faktora za poovećanje rizika od problema sa leđima, vratom i ramenima.

Laptopi su zahvaljujući sve većem izboru, i padu cijena postali izuzetno popularni kod poslovnih ljudi. Prvobitno su dizajnirani kako bi se koristili u radovima na terenu, ali danas sve više ljudi laptope koristi kao jedini računar u i van kancelarije.
Ovo rezultuje time da provodimo sve više vremena u zgrčenim i nezdravim položajima.

Loše držanje

Loše držanje kod upotrebe laptopa je neizbježno zbog njihovog dizajna. Glavni problem je činjenica da je tastatura spojena sa ekranom. Naime, ekran treba da je postavljen na udaljenosti od vas otprilike koliko je dužina vaše ruke, a tastatura treba da je blizu, pa ako odaljite laptop onda morate ispružiti ruke što dovodi do toga da pogrbite ramena.
Glava čovjeka je prilično teška, i dok god je postavljena pravilno iznad ramena njena težina ne predstavlja problem za kičmu. Međutim kad koristite laptop glava vam je postavljena ispred ramena, što je isto kao da težinu svoje glave držite na rukama.
Time je teret na kičmi znatno veći, što može da dovede do problema sa leđima, ramenima i rukama.
Laptopi ne moraju da budu ovako nezdravi ukoliko se pravilno koriste. Postoji dosta načina kako korištenje laptopa možete učiniti ugodnijim i zdravijim.
Savjeti za pravilno korištenje laptopa:

  • koristite odvojenu tastaturu i miš, kako bi mogli da držite laptop na pravilnoj udaljenosti i u visini očiju
  • laptop koristite na stabilnom postolju, koje ima prostor da pravilno držite ruke. Nemojte ga koristiti u krilu
  • redovno pravite pauze. Ukoliko se povremeno krećete mnogo manje je naprezanja na vaše mišiće i zglobove
  • sjedite pravilno, i osigurajte da vam je donji dio leđa podržan, te da vam je oprema sa stola koju koristite na dohvat ruke

Privikavajte se na ova pravila i prije nego što osjetite bolove u leđima. Problemi sa vratom, leđima i ramenima vremenom se pogoršavaju.
bhzdravlje
Izvor: nhs.uk

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!