Pravilno disanje ublažava nervozu

Pravilno disanje ublažava nervozu

Stručnjaci upozoravaju da je mozak organ kojem je potrebno tri puta više kiseonika od ostalih organa, pa ako ga ne dobije, crpi ga iz ostalih, kako ne bi bio gladan..
Prosječan čovek bez hrane može da preživi tri nedjelje, bez vode tri dana, a bez kiseonika samo nekoliko sekundi. U prevodu, život počinje i završava se dahom. Zato stručnjaci upozoravaju da mozak kada ne dobije dovoljno kiseonika, crpi ga iz ostalih organa.
Upravo je to odgovor na pitanje zbog čega često osjećamo da smo mentalno i fizički iscrpljeni. Kiseonika je sve manje kada nas nešto muči.
“Kada smo pod stresom, gotovo redovno zaboravljamo da dišemo ili to činimo prsno, što dovodi do odumiranja ćelija koje počinju da se guše” kaže Irena Motika, stručnjak danske terapije, koja poseban akcenat stavlja na tehniku disanja.
Na tegobu moramo da reagujemo tako što donjim dijelom stomaka udahnemo kroz nos, a izdahnemo na usta i pritom zamislimo kao da imamo rupu na grlu, iz koje izlazi stres. Trebalo bi to da ponovimo bar tri puta. Svaki put kada osjetimo da smo uzrujani, moramo tako da odreagujemo, jer organizam sve pamti i sve vraća.
Izvor: novosti.rs

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!