Prava istina o menstrualnim čašicama i pametnim ulošcima

Prava istina o menstrualnim čašicama i pametnim ulošcima


Krpeni ulošci u našim krajevima nisu nikakva novost i starije žene ih se sjećaju jako dobro. Pravile su ih od komada tkanine, možda starih plahti, i koristile. Nakon upotrebe su ih dobro oprale, slično kao što je prije bilo sasvim normalno da djeca nose platnene pelene koje se peru na visokoj temperaturi, suše i peglaju.
Danas krpeni ulošci ponovno postaju sve popularniji među ženama, a stručnjaci ne vide nikakav problem u njihovom korištenju, osim u možda praktičnosti. Zagovornici korištenja krpenih higijenskih uložaka koji se peru i koriste više puta kažu da ćete tako uštedjeti novac, ali i doprinijeti zaštiti okoliša.
Neke žene si ih same izrađuju od pamučnog materijala, a ima ih i za kupiti.
– Opasnosti nema. Stvar je samo u navikama i komoditetu. Nekome je jednostavnije koristiti jednokratne uloške, lako ih nabavlja, uvijek su pri ruci, lako se odlažu… Ekološki osviještene će možda koristiti višekratne jer su pamučnog podrijetla i ne zagađuju okoliš. Ipak manji je komoditet s obzirom na pranje, sušenje. Naročito ako se koriste na putovanju. Isto je s čašicama – objašnjava doc.dr.sc.Ivan Fistonić prim.dr.med. iz Instituta za žensko zdravlje u Zagrebu.
Kada je već govorimo o  menstrualnoj čašicu, objasnit ćemo vam kako to izgleda i od čega je napravljena.
Radi se o silikonskoj, gipkoj čašici koja se stavlja u vaginu i sakuplja krv. Ovisno o jačini krvarenja, može stajati unutra do 12 sati. Kada se napuni, jednostavno se izvadi, isprazni, opere i ponovno stavi. Nekim ženama je to odlična alternativa, no drugima su draži klasični ulošci ili tamponi.

Koliko su dobri mirisni ulošci?

Mnoge žene rado koriste mirisne uloške, ali u tom slučaju bi trebale pripaziti, neovisno jesu li menstrualni ili dnevni. Naime, neke žene mogu biti osjetljive pa ih trebaju prestati koristiti ako osjete svrbež ili se pojavi crvenilo.
– Menstruacijska se krv razgrađuje i kako je organskog podrijetla, ponekad je i miris neugodan. Ulošci s raznim ugodnim mirisima tada su dobrodošli. Pitanje je samo osjetljivosti kože stidnice. Ponekad se mogu javiti alergijske reakcije na kemijske supstance koje se koriste za postizanje mirisa. Rješenje je jednostavno – promjena sredstva za upijanje –  naglašavaju ljekari.
Ipak mnogi stručnjaci  naglašavaju kako su najbolji izbor pH neutralni ulošci – dobro upijaju i omogućavaju ženi uobičajen životni ritam.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS