Poslije prehlade prijeti bronhitis

Poslije prehlade prijeti bronhitis

I blage neliječene sezonske infekcije mogu da se iskomplikuju. Ako nazeb ne prođe za tri dana, a pojave se sekret, gušenje, sviranje u grudima i temperatura, potrebno je dodatno liječenje.

prehladjen-muskarac


Bronhitis je, pored upale pluća, ove sezone jedna od najčešćih komplikacija prehlade i gripa. Zbog izuzetno virulentnog tipa virusa koji najviše napada respiratorni trakt, od bronhitisa ne mogu da se odbrane čak ni oni sa inače jakim imunitetom.
Iako je bronhitis češće uzrokovan delovanjem bakterija, virusni bronhitis je podjednako neprijatan, posebno kod male djece koja su, inače, sklonija respiratornim problemima zbog još nedovoljno razvijenih pluća.
Mališani obično prethodno imaju dvije do tri “prehlade” blagog oblika, koje prođu relativno lako, ali zbog ponavljanih virusnih infekcija dolazi do pada imuniteta, pa malo “jači” virus lako izaziva akutni bronhitis. Glavni simptom je “zreo”, produktivan kašalj sa sekretom, i otežano i čujno disanje.
Akutni bronhitis se obično nadovezuje na običnu prehladu, pa ako nazeb ne prolazi za tri dana, a pojave se kašalj, iskašljavanje sekreta, gušenje, sviranje u grudima i temperatura, potrebno je dodatno liječenje.
Prema rečima primarijusa dr Gordane Stojković Božić, specijaliste opšte medicine i rukovodioca ogranka palilulskog doma zdravlja na Karaburmi, iako je bronhitis češći ove sezone, on ipak nije toliko ozbiljan:
– Veliki broj osoba ne zahtjeva posebnu terapiju za ovaj tip bronhitisa, osim mirovanja, odmora i unosa dovoljne količine tečnosti, toplih napitaka, supe, čajeva, limunada, sokova. Obično prolazi bez dodatnih komplikacija.
Liječenje akutnog bronhitisa po pravilu je samo simptomatsko, usmereno na ublažavanje kašlja. Inhalacija se u ovim slučajevima, također, preporučuje, jer ovlaživanjem respiratornih sluznica spriječava se isušivanje i skupljanje sekreta u bronhijama, što podstiče iskašljavanje.
– Kliničkom slikom bronhitisa dominiraju bol ili pritisak u predjelu bronhija i pluća, pojava sekreta, iskašljavanje sekreta iz pluća i povišena temperatura – objašnjava dr Stojković Božić.
Simptomi se povlače poslije sedam do 10 dana, retko je za liječenje potrebno dvije sedmice. Ali bi oni kod kojih je u pitanju jači oblik infekcije i razviju plitko disanje ili gubitak daha kao simptom, trebalo odmah da se jave ljekaru. Bronhitis može da prijeđe u hroničan oblik, pa je zato veoma važno prepoznati simptome i liječiti se po savjetu ljekara.
PRVO SUH, PA PRODUKTIVAN KAŠALj
KAŠALj je glavni simptom bronhitisa, a pojavljuje se rano i razvija se tokom bolesti. U početku je suh i nadražajan, a za nekoliko dana postaje produktivan, najčešće sa bistrim sekretom. Produktivni kašalj treba stimulisati. Najbolji način je da se uzima dovoljno tečnosti, a mogu da pomognu i sirupi koji sadrže biljne supstance koje razmekšavaju sekret. To nisu lijekovi za iskašljavanje, nego za razmekšavanje, eliminaciju sekreta. Bršljan je najbolji jer širi disajne puteve i omogućava da se sekret lakše izbaci.

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!