Porast polno prenosivih bolesti u BiH


 

Spolne bolesti u BiH poprimaju epidemijski karakter, posebno one koje uzrokuju bakterija klamidija, HPV virusi i parazit, trihomonas vaginalis, upozoravaju stručnjaci.
Dijagnostika, kao i stepen prijavljivanja ovih oboljenja  veoma je u BiH slab, a ne postoji ni uspostavljen sistem redovnog nadzora spolno prenosivih oboljenja u FBiH, kao ni adekvatno prijavljivanje bolesti sa nivoa primarne zdravstvene zaštite.
“Vrlo rijetko se prijavljuju HPV infekcije, kao i klamidijska oboljenja, koja su u velikom procentu preventabilna. Na listi koja podliježe monitoringu, nalaze se sifilis, lues, gonokoke infekcije. Međutim, to su jako mali brojevi. Na primjer, u FBiH je bilo svega tri slučaja gonoreje u 2008. godini, što je po mojoj procjeni, kao ljekara, nevjerovatno, i to je imaginarna i nerealna slika ovih infekcija. Da bi se stekla adekvatna baza podataka spolno prenosivih bolesti u FBIH, zdravstvene ustanove primarne zdravstvene zaštite u FBiH trebale bi mnogo ažurnije izvještavati prema kantonalnim i federalnom zavodu, kroz redovnu formu izvještaja, što bi dalo bolju bazu za preventivne aktivnosti” smatra prim.dr. Alma Gusinac-Škopo, rukovodilac službe za zdravstvenu statistiku i informatiku Zavoda za javno zdravstvo FBiH.
Neophodno je uraditi i istraživanje o ponašanju mladih, vezano za rizike seksualno prenosivih oboljenja, da se vidi koliko rano mladi stupaju u seksualne odnose.

Mladi neprosvijećeni

Dr Nidžara Abadžić, specijalista ginekolog na Ginekološko-akušerskoj klinici KCUS tvrdi da je praksa pokazala da su mladi u BiH poprilično neprosvijećeni u vezi seksualno prenosivih bolesti.
“Porast spolno prenosivih bolesti u BiH je takav da poprima razmjere epidemije. Razlog je malo rizičnije i slobodnije seksualno ponašanje i seksualni odnosi bez zaštite. Svijest da se treba štititi od spolnih infekcija među mladim nije dovoljno razvijena, a to bi trebalo biti dio nekog opšteg obrazovanja i kulture. Imamo primjere da u časopisima ima hiljadu savjeta mladim kako da se našminkaju, kako da izvuku trepavice da im budu ogromne, a nema gotovo ništa o menstruaciji, plodnim danima, polnim hormonima ili spolno prenosivim bolestima”, kaže dr Abadžić.
Uzročnici najčešćih spolno prenosivih bolesti u BiH su bakterija klamidija, HPV virusi ili parazit trihomonas vaginalis. U kolikoj mjeri ova oboljenja predstavljaju javno zdravstveni problem govori i činjenica da klamidija najčešće uzrokuje sterilitet, HPV je induktor zloćudnih turmora, posebno onkogeni tipovi ovog virusa 16, 18, 31,45, dok parazit trihomonas vaginalis uzrokuje zdjelične upale i češće se javlja kod starijih žena.
“Infekcija bakterijama klamidijom i gardnerelom, obično prođe asimptomatski. Neprimjetno nastaju ozbiljne promjene i začepljenje jajovoda, sterilitet i moguće vanmaterične trudnoće. Infekcije trihomonas vaginalis, sada su u opadanju i na trećem su mestu po učestalosti. Za spolno prenosive bolesti je tipično da se ne javljaju uzročnici oboljenja pojedinačno, nego u kombinaciji i prenose sa partnera na partnera, putem seksualnog odnosa. Mogu se lako izolirati ili brisom grlića maternice ili testom iz krvi, koji se zove ELISA test , a Humani papiloma virusi i herpes simpleks virusi, otkrivaJu se PAPA testom”, kaže dr Abadžić.
Jedan od najčešćih razloga zbog čega žena dolazi kod ginekologa je pojačan vaginalni iscjedak, svrbež ili neugodan miris. Posebno se bakterijske vaginoze karakterišu obilnim, pjenušavim vaginalnim iscjetkom, atipičnog i neprijatnog mirisa. Ukoliko iscjedak svrbi, pecka, ukoliko je obilniji, pjenušav zelenkast, grudvičast ili ukoliko ima neugodan miris, onda je to znak infekcije, koju treba odmah liječiti, prije nego što se popne prema gornjem dijelu spolnog trakta žene.

Liječenje

Kod polno prenosivih bolesti neophodno je liječenje oba partnera, jer ako se liječi samo jedan, već slijedeći seksualni odnos sa neliječenim partnerom, dovodi iznova do vraćanja infekcije. Žene češće već pri prvom kontaktu dobiju infekciju i problemi koje trpe su daleko veći, nego kod muškaraca.
“Uporno govorim ženama da dobro paze s kim imaju nezaštićen spolni odnos, zato što u tom trenutku ona spava sa svim ženama s kojima je on spavao prije nje. Znači, bez obzira koliko vjeruju nekome, prvo moraju misliti na sebe i zaštititi se. Jer, prezervativ glavu čuva. Neophodna je kontrola kod ginekologa čim počnu sa spolnim životom , bar jednom u šest mjeseci do godine dana. Treba da urade i PAPA test i  stepen čistoće vaginalnog sekreta i informišu se o zaštiti” kaže Dr Nidžara Abadžić, specijalista ginekolog na Ginekološko-akušerskoj klinici KCUS.
Prezervativ je mladim ljudima jedini način zaštite od spolno prenosivih bolesti i potrebno ga je staviti prije svakog seksualnog odnosa.
“U suštini najbolje je da žena prije nego što planira svoj prvi seksualni kontakt, ode kod ginekologa i posavjetuje se o čuvanju od trudnoće i od neželjnih spolno prenosivih bolesti. A poslije toga da ide bar jednom godišnje. Ukoliko su već imale nezaštićen odnos , trebaju uraditi PAPA test i redovno ići na kontrole” , kaže dr Abadžić.

“Pubertet je hormon”

Prof. dr. Nenad Babić, nacionalni koordinator za reproduktivno zdravlje u RS takođe potvrđuje da mladi slabo znaju o spolno prenosivim bolestima, te da je anketa sprovedena u RS koja je obuhvatila 4610 mladih pokazala njihovo elementarno neznanje.
“Čak su za pubertet mislili da je neki hormon, a nisu znali da su za 80 posto zloćudnih bolesti grlića maternice odgovorni onkogeni HPV virusi tipa 16,18,31 i 45”, kaže prof.dr Babić.
U RS se već dvije godine provodi projekt detekcije humanog papiloma virus (PAPA +HPV) i to u Istočom Sarajevu i Banja Luci. Projektom je obuhvaćeno oko 8.800 žena u RS, starosti od 25 do 50 godina, a sve u cilju da se donese zaključak o potrebi vakcinacije protiv HPV virusa.
Kako dr Babić ističe, ovaj projekat je uvod u HPV vakcinaciju, i trajaće još godinu dana.
“Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS i Fond zdravstvenog osuguranja RS izdvojili su milion KM za projekat detekcije HPV virusa, a planirano je da se za ovu svrhu izdvoji još 400.000 KM. Čim budu evaluirani podatci, počeće se sa planiranjem  HPV imunizacije”, kaže dr Babić.

Najčešće polno prenosive bolesti
u RS u protekle 3 godine

2007. 2008. 2009.
Hlamidija 8 10 26
Gonoreja 3 4 5
Sifilis 3 4 5
HIV pozitivni 0 0 4
AIDS 1 0 0

Autor: Irena Vasić – Dobrić
 
Bhzdravlje.ba

TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!