Pomozite bebi da uči


 

Bebe brzo uče i postoje jednostavne metode da im pomognete da razvijaju svoje vještine. Postoje igrice, knjige i muzika u kojima zajedno možete da uživate.

Kako biste stimulisali um vaše bebe, najvažnije je da razgovarte sa svojom bebom cijelo vrijeme.
Što više razgovarate sa njima, njihov rječnik i vještine komuniciranja postaju bolje.
Bebe ispod 12 mjeseci čuju intonaciju i toplinu glasa i slušaju melodiju razgovora. A od prve godine i kasnije, vaše dijete će postati osjetljivo na riječi.

Učenje kroz igru

Najbolja igračka koju beba može da ima su roditelji, ili odrasla osoba koja sa njima provodi najviše vremena. Ne morate da kupujete mnogo stvari. Dijete najviše stimulišu igre koje igrate zajedno i vaša međusobna interakcija.
Svakodnevni predmeti su dobri za igru. Elektronske igračke, osim ako se ne igrate zajedno sa djecom, nisu od velike koristi. Djeci je potreban neko ko će odgovarati na njihova pitanja kako bi napredovali, a to elektronska igračka ne može da pruži.
Kako da se igrate sa vašom bebom
Kada imaju oko jedne godine, djeca vole igre ponavljanja, kao što je skrivanja i pronalaženje predmeta. Oni uče riječi i brojeve i koncepte preko riječi koje im ponavljate za vrijeme igre.
Ponavljanjem riječi, poput “Gdje je to nestalo?” svaki put kada nešto sakrijete, pomaže da dijete zapamti riječ.
Od prve godine možete djeci davati igračke za učenje oblika, kao što su kocke na kojima se nalaze rupe kroz koje ubacujete odgovarajuće oblike. Razgovarajte o svakom obliku i kažite “To je okruglo”. To će pomoći bebi da nauči oblike.

Knjige

Djeci se može čitati od rođenja. Preko knjiga djeca uče jezik, brojeve i vještine komuniciranja. Isto kao kada pjevate i igrate se sa djetetom, način na koji razgovarate sa djetetom i odgovarate na pitanja svom djetetu dok čitate najviše stimuliše njihov mozak.
Maloj djeci ne morate da čitate priču kako je napisana u knjizi. Sjedite zajedno i razgovarajte o slikama u knjizi i to će biti dovoljno dobro.

Čitanje sa vašom bebom

Generalno, neka vas vodi ono što je interesantno vašoj djeci. Od prve do treće godine, izaberite jednostave priče u kojima jezik nije komplikovan.
Tražite knjige u kojima ima ponavljanja, jer u prve tri godine života beba treba da uči i rimu kao u riječima “baba” i “žaba”. To je važna vještina za kasnije učenje.
Djeca koja imaju fonološke vještine (izgovor i intonaciju) u trećoj godini, bolje čitaju u svojoj petoj ili šestoj godini.

Muzicirajte

Pjevanje sa bebom je idealno za stimulisanje njihovog uma jer uključuje jezik. Za razvoj jezika je bolje da pjevate pjesmice sa djetetom, nego da im pustite CD.
Pjevajte pjesme koje volite. Pjevajte pjesmice za djecu kao što su “Taši, taši, tanana” ili “Ringe, ringe, raja”.
Muzika bez riječi može biti dobra za malu djecu. Pomozite djeci da naprave udaraljke od plastičnih flašica i riže, ili im nabavite neki instrument kako bi djeca naučila da prepoznaju zvuke.
 
BHzdravlje.ba
 
Reproduced with permission from NHS Choices (www.nhs.uk) © Crown Copyright 2010

TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!