Poduzmite vlastitu terapiju

Poduzmite vlastitu terapiju


 

Terapija samopomoći ima neke prednosti u odnosu na profesionalno, licem u lice savjetovanje. To je pogodna i jeftina terapija i možete je primjenjivati u svoje slobodno vrijeme, kada vam odgovara.
Opcija samopomoći može biti vrlo korisna. Knjige o samopomoći i kompakt diskovi mogu proširiti vaše znanje i razumijevanje o sebi. A može biti korisno da ga primjenite, dok ste na listi čekanja za psihologa ili za vrijeme tečaja terapije razgovorom. Ali terapija samopomoći obično nije dovoljna.

Knjige o samopomoći

Postoje na hiljade knjiga o samopomoći u knjižarama, bibliotekama i on-line. Neke su izvrsne, ali mnoge nisu. Dakle, kako da izaberete pravu?
Provjerite da li je knjigu napisao certificirani psiholog s puno iskustva. Potražite knjige samopomoći koje su odobrene od strane profesionalnih organizacija u zdravstvu ili zdravstvenih profesionalaca.
Zdravstveni profesionalci vam mogu savjetovati da pored toga što ste se podvrgli medicinskom tretmanu pročitate i naku od tih knjiga. Obično su to knjige samopomoći koje se odnose na ublažavanje anksioznosti, opsesivno- kompulzivnog poremećaja, a ponekad i za depresiju.

Savjetovaje uz pomoć kompjutera

Savjetovanje uz pomoć kompjutera uključuje usvajanje  niza vježbi na vašem kompjuteru i učenje tehnika samopomoći za rješavanje problema u vašem životu.
Postoje i drugi on-line tečajevi terapije, iako nadležni u zdravstvu preporučuju da ih koristite uvijek pod nadzorom psihoterapeuta.

Telefon i e-mail

Savjetovanje putem telefona i e-maila su alternative terapiji u četiri oka sa psihoterapeutom. Ovakva vrsta savjetovanja može biti idealna ako ste sramežljivi ili ne želite da idete psihoterapeutu ili ako u mjestu gdje stanujete nema psihioterapeuta.
Ova savjetovanja vam mogu uštedjeti vrijeme koje bi ste potrošili putujući do ljekara, ako imate djecu riješiti vas brige ko će se brinuti o djeci dok ste vi odsutni, a ova savjetovanja su dostupna i u večernjim satima i vikendima. Takođe, možete imati trosmjerne razgovore za terapiju u koju su uključeni parovi.
Savjetovanje putem telefona je upravo kao da imate sesiju licem u lice, a osim toga vi putem telefona razgovarate sa obučenim savjetnikom.
Usluge savjetovanja telefonom i e-mailom se sve više pružaju od strane psihoterapeuta u privatnom zdravstvenom sektoru, a ponekad to praktikuju i dobrotvorne organizacije.
 
Reproduced with permission from NHS Choices (www.nhs.uk) © Crown Copyright 2010

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS