PODMUKLA BOLEST: Prepoznajte ove simptome i spasite život nekoj ženi

PODMUKLA BOLEST: Prepoznajte ove simptome i spasite život nekoj ženi

Od opštih simptoma mogu se javiti umor, gubitak apetita i neobjašnjivo smanjenje ili povećanje tjelesne težine.

ginekologija-rak-jajnika-materica-foto-shutterstock-1418031175-597031

Danas je Svjetski dan borbe protiv raka jajnika. Preživljenje kod ove opake bolesti usko je povezano sa stupnjem proširenosti bolesti u trenutku njenog otkrivanja. Zbog toga je rano otkrivanje najbolji način za smanjenje smrtnosti od ove bolesti.
Pronalaženje dovoljno osjetljivog i specifičnog testa za rano otkrivanje raka jajnika otežava činjenica da se rak jajnika ne razvija iz prekanceroznih tvorbi koje bi se mogle na vrijeme uočiti.
Rak jajnika smatra se “tihom bolešću” jer se simptomi u pravilu javljaju tek u uznapredovalom stadijumu, kao posljedica pristunosti velike tumorske mase ili tečnosti u stomačnoj šupljini.
Najčešći simptomi raka jajnika su: grčeviti bolovi u stomku koji traju duže od 2 sedmice, osećaj naduvenosti, pritisak u karlici, mučnina ili žgaravica. Mogu se javiti smetnje u pražnjenju crijeva – zatvor ili proljiv i povraćanje.
Neke žene mogu osjetiti urinarne simptome poput nevoljnog mokrenja. Ginekološke smetnje, na primer nepravilno vaginalno krvarenje ili bol tokom polnog odnosa javljaju se u manje od četvrtine oboljelih.
Od opštih simptoma mogu se javiti umor, gubitak apetita i neobjašnjivo smanjenje ili povećanje tjelesne težine. Povećanje stomaka kod žena oboljelih od raka jajnika može biti posljedica veličine samog tumora ili nakupljanja tečnosti u stomačnoj šupljini koja se naziva ascites.
Analizom tumor markera bolest može rano otkriti i doktori apeluju na žene da redovno idu na preventivne preglede, uz obavezan ultrazvuk.

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!