Početak dojenja


 

Za pravilno dojenje potrebni su i vrijeme i praksa. Tokom prvih nekoliko dana vi i vaša beba ćete se upoznavati i navikavati jedna na drugu.

Blizak kontakt, kao na primjer, držanje bebe na prsima, može pomoći u ovome. Što više vremena provedete s vašom bebom, brže ćete naučiti da razumijete jedna drugu.  Upamtite, možete zatražiti pomoć u bilo kojem trenutku.

Neposredno po rođenju djeteta

Nakon porođaja, svaka trudnica ima mlijeko spremno za njenu bebu. To mlijeko se naziva kolostrum i ponekad je žućkaste boje. Veoma je koncentrirano, tako da će vaša beba trebati samo malu količinu prilikom svakog podoja. Dojite vašu bebu onoliko često koliko to ona želi.
Kolostrum se ponekad naziva tečno zlato. Ova specijalno majčino mlijeko je puno antitijela, koja će zaštititi vaše dijete od infekcija koje ste imali u prošlosti. Prvih nekoliko podoja oblažu crijeva vaše bebe kako bi ih zaštitili od bacila i umanjili šanse za razvoj alergija koje mogu nastati kasnije tokom života.
Vaše mlijeko će i kasnije sadržati antitijela i ako vas zadese nove infekcije imat ćete nova antitijela u vašem mlijeku. To znači da ako ste prehlađeni ili ste dobili gripu, a dojite vašu bebu, vaša beba će automatski steći određeni imunitet od te bolesti.

Kontakt kožom

Stavljanjem bebe direktno na vašu kožu (prsa) neposredno nakon poroda će je smiriti, očuvati joj toplotu i stabilizovati njeno disanje. Ovo će je takođe potaknuti da doji. Djeca su često plačljiva u prvom satu nakon rođenja i traže hranu. Babica vam u tome može pomoći.
Dojenjem djeteta omogućavate vašem organizmu da spozna koliko mlijeka treba stvarati. Količina majčinog mlijeka će se povećavati ili smanjivati ovisno o potrebama vašeg djeteta.

Vaša mlijeko nadolazi

Nakon dva do četiri dana nakon poroda, možda ćete primjetiti da vaše grudi postaju punije i toplije. To se dešava zbog toga što vaše mlijeko nadolazi. Hranite vašu bebu onoliko često koliko ona želi. Količina vašeg mlijeka će varirati zavisno o potrebama vaše bebe. Izgledaće rijetko u odnosu na kolostrum, ali kako dojenje odmiče dobijaće na gustini.
Radije pustite vašu bebu neka sama odluči kad je sita, nego da tempirate vrijeme dojenja.
Tokom prvih nekoliko dana i sedmica iz vaših grudi će se lučiti količine mlijeka prema bebinim potrebama. Ponekad mlijeko može procuriti iz vaših bradavica. Kad god se to dogodi pritisnite svoju ruku nježno, ali čvrsto na vašu bradavicu. To obično pomaže veoma brzo. Ako nosite zaštitnu gazu na dojkama, obično je potrebno mijenjati je prilikom svakog podoja.
U početku možete osjećati kao da ne radite ništa drugo nego da dojite, ali postepeno vaša beba će steći određeni ritam dojenja i količina mlijeka koju proizvodite će se ustaliti.
Vaša beba će biti sretnija ako je uz vas i ako je dojite svaki put kad je gladna. Ovo će takođe pomoći vašem tijelu da proizvede onu količinu milijeka koja odgovara bebinim potrebama. Tokom noći, vaša beba će biti najsigurnija ukoliko spava u krevetiću u istoj sobi gdje i vi. To će olašati dojenje .

Pomoć i podrška

Babice,   patronažne sestre, kao i majke koje su dojile svoje bebe,   mogu vam ponuditi savjet i praktičnu pomoć vezano za dojenje.
Razgovarajte sa svojom babicom ili patronažnom sestrom o mogućoj pomoći.
 
BHzdravlje

TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!