Počeo još jedan Movember!

Počeo još jedan Movember!


Svakog novembra širom svijeta obilježava se mjesec borbe protiv raka prostate, tokom kog muškarci puštaju brkove, kako bi podigli svijest javnosti o ovom ozbiljnom problemu. Movember je nastao 2003. godine u Australiji među nekolicinom prijatelja koja je na šaljiv način želela da prenese vrlo ozbiljnu poruku – o preventivi raka prostate. Pokret je prve godine okupio samo 30 učesnika, međutim nakon što ih je primetila Fondacija za oboljele od raka prostate u Australiji i postala im partner, pokret je naglo porastao i proširio se na cijeli  svijet.
Movember je postao godišnji događaj u kome pripadnici jačeg pola na razne načine skreću pažnje na svoje zdravlje, pogotovo o stvarima o kojima se uglavnom ne govori.
Podaci pokazuju da se svake godine registruje veći broj oboljelih od raka prostate, zbog čega se ova bolest nalazi na drugom mjestu po učestalosti. Kao treći najsmrtonosniji kancer među jačim polom , rak prostate svake godine odnese živote mnogih muškaraca. Procenjuje se da svake godine, u ovom globalnom godišnjem događaju, učestvuje više od 5 miliona ljudi iz preko 20 zemalja svijeta. Tokom godina, Movember je postao sinonim za borbu protiv raka prostate, raka testisa, kao i za očuvanje mentalnog zdravlja i borbu protiv samoubistva kod muškaraca.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!