Plodna voda sve otkriva: Kako je beba, ali i kako je majka…

Plodna voda sve otkriva: Kako je beba, ali i kako je majka…


Plodna voda okružuje bebu, a njezin sastav, količina i boja ljekarima odaju eventualne probleme. U toj prozirnoj i bezbojnoj tekućini su oljuštene stanice bebine kože, zaštitne masnoće koje izlučuju lojne žlijezde (štite bebinu kožu), bjelančevine, ugljikohidrati, minerali, hormoni, tvari koje uzrokuju kontrakcije maternice i potiču zgrušavanje krvi, znakovi kompatibilnosti Rh-faktora s majkom, urin…
Na osnovi analize urina koji beba izluči doktor može utvrditi u kakvom stanju su njeni bubrezi. Pojava izmeta u plodnoj vodi ukazuje na manjak kisika, što zahtijeva hitnu intervenciju. Dnevno se stvara od 400 do 1000 ml plodne vode, a njena količina ovisi o veličini ploda i stadiju trudnoće.
Mehanizam regulacije količine plodne vode vrlo je složen. U njemu, osim posteljice, aktivno sudjeluje i beba koja proguta, prerađuje i ponovno izlučuje određenu količinu plodne vode. Ipak, ni višak ni manjak nisu dobri. Višak plodne vode (polihidramnija) upućuje na komplikacije koje se obično pojavljuju između 21. i 37. sedmice trudnoće.
U slučaju viška maternica stvara dodatni pritisak na organe, pa trudnica otežano diše, osjeća slabost, otiču joj noge zbog usporene cirkulacije te osjeća bol i težinu u želucu. Previše vode otežava i osluškivanje bebina srčanog ritma, a kako plod ima previše mjesta za micanje, često se postavi u poprečni položaj, što otežava tijek porođaja. 
Manjak plodne vode (oligohidramnija) povezuje se s nepravilnim radom bebinih bubrega i mokraćnih putova. Zbog nedostatka prostora nedovoljno se kreće, što može ostaviti negativne posljedice na razvoj kostura. Manjak plodne vode može biti posljedica problema s posteljicom: budući da je ova tekućina dijelom proizvod majčina krvotoka, njezina se količina smanjuje ako je cirkulacija krvi kroz posteljicu slaba.

Uloga plodne vode:

  • Štiti fetus od vanjskih utjecaja čineći njegov boravak u trbuhu udobnijim
  • Štiti bebu od infekcija
  • Održava stabilnu temperaturu koja je jako važna za normalan rast i razvoj fetusa
  • Izvor je tekućine koju beba guta i u koju mokri
  • Njezin slatkasti okus priprema bebu na okus majčinog mlijeka
  • Pritisak koji voda pravi na zidove maternice ima veliku ulogu tokom poroda: nakon pucanja vodenjaka i istjecanja vode, bebi se oslobađa put ka vanjskom svijetu
CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS