Pilula sa kojom možemo da živimo 120 godina?

Pilula sa kojom možemo da živimo 120 godina?

pilula
Američki naučnici tvrde da je metformin, lijek koji se prepisuje osobama oboljelilm od dijabetesa, lijek koji može da uspori starenje i produži ljudski vijek na čak 110 ili 120 godina. Nizom testova, utvrđeno je da metformin produžava život životinja, a Federalana agencija pri ministarstvu zdravlja u Americi, FDA, dala je dozvolu se efekti ovog lijeka ispitaju i na ljudima. Ukoliko se rezultati testova na ljudima poklope sa rezulatatima ispitivanja na životinjama, ovaj lijek mogao bi pomogne da se uspori biološko starenje. To znači da će ljudi u svojim sedamdesetim godinama biti biološki u pedesetim.
– Mogućnost da usporimo starenje, moglo bi da bude najvažnije medicinsko dostignuće moderne ere – kaže Džej Olšanski sa Univerziteta Ilinois u Čikagu.
Razlog zbog kog naučnici vjeruju da je metformin lijek koji može da uspori starenje je to što što ovaj lijek povećava broj molekula kiseonika koji ulaze u ćeliju, prenosi The Telegraph.  Ali ne samo da uspori starenje, već i poboljša opšte zdravlje. Kada su belgijski naučnici testirali metformin na crvima ispostavilo se da ne samo da su crvi živjeli duže, već su i bili boljeg zdravlja. Isti je slučaj bio sa miševima, čiji je životni vijek produžen u 40 odsto slučajeva, a pokazalo se i da su njihove kosti jače. Takođe, Univerzitet u Kardifu otkrio je da su pacijenti koji boluju od dijabetesa, a koji je prepisan metformin živeli u prosjeku osam godina duže od pacijenata sa istom dijagnozom koji nisu koristili taj lijek.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!