Petni trn – simptomi i liječenje

Petni trn – simptomi i liječenje

petni-trn
Do petnog trna dolazi zbog obrane mehanizma od iritacija hvatišta plantarne fascije ili dugotrajnog oštećenja na petnoj kosti. Osnovna funkcija plantarne fascije je amortizacija hoda i održavanje svodova stopala. Nakon što se pojavi petni trn stvara se kalcifikat, koji se nalazi na hvatištu tetive, kako bi se spriječilo eventualno oštećenje.
Kalcifikat će spriječiti oštećenje hvatišta, ali će istodobno vršiti pritisak na živčano i meko tkivo, te će na taj način stvoriti bol i upalu na području pete.
Specijalist uz pomoć pregleda, te nalaza RTG snimanja i ultrazvuka može dijagnosticirati petni trn. Najčešći simptomi petnog trna su bolovi u području unutarnje i donje strane pete, te bolovi pri istezanju i kretanju, koje prati osjećaj ukočenosti i nelagode.
Ali petni trn se ne mora uvijek manifestirati osjećajem boli, jer kalcifikat ponekad i ne uzrokuje bolove. Petni trn će se najčešće javiti kod sportaša, osoba koje imaju uzdužni svod i spuštena stopala, muškaraca i osoba koje nose neadekvatnu obuću.
Kakvo je trenutno stanje stopala, o tome će i ovisiti liječenje, odnosno terapija. Cilj terapije je ublažavanje bolova, jačanje mišića nogu, zacjeljivanje oštećenih struktura i istezanje mekih struktura.Kod petnog trna se preporučuju vježbe za stopala, jastučić za petu, odmor, ortopedski uložak i protuupalni lijekovi.
Najčešća terapija petnog trna je klasična fizioterapija kojom se učinkovito smiruju bol i upalni proces, u kombinaciji s vježbanjem. Za vrijeme terapije se najčešće koriste ultrazvuk, magnetoterapija i laser.

Kod liječenja petnog trna može se upotrijebiti i terapija udarnim valom, u kojoj se putem zvučnih pulseva uzrokuje iritacija u ozlijeđenom području, te se potiče proces zacjeljivanja.Može se primijeniti i manualna medicina u obliku masaže, za vrijeme koje se vrši pritisak direktno na bolno mjesto.
Liječenje petnog trna može potrajati dugo, nakon čega će doći do značajnog smanjenja bolova. No da bi se svi simptomi u potpunosti povukli, može proći i par mjeseci.
Kako se ne bi javile kronične promjene tkiva, važno je liječiti petni trn, te ga liječiti adekvatno. Neadekvatno liječenje može dovesti do operacije stopala. Vodite računa o simptomima i pratite promjene kako bi mogli reagirati na vrijeme i što prije se riješiti tegobe.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!