Pet zdravstvenih simptoma koje muškarci ne treba da ignorišu


 

Pet zdravstvenih simptoma koje muškarci ne bi trebali ignorisati su

Kvržica na testisu

Rak testisa je najčešći oblik raka kod muškaraca između 20 i 35 godina.
Ako primijetite kvržicu ili abnormalnost na testisima, odmah posjetite doktora. Većina kvržica na testisima nije kancerozna, ali je neophodno ispitati svaku abnormalnost.  Razlog tome je što je liječenje raka testisa daleko uspješnije ako je rak dijagnostikovan ranije.

Mladeži

Redovno provjeravajte mladeže i pazite na svaku promjenu boje ili oblika ili pojavu krvarenja.
Posjetite doktora ako mladež izgleda neuobičajeno ili počne da vas svrbi.  Mladež će biti pregledan i uklonjen, ako je neophodno.
Kako bi smanjili rizik od raka kože, izbjegavajte izlaganje suncu između 11 i 15 sati poslije podne.  Zaštitite se odjećom i koristite faktor 15 kada ste na suncu.

Depresija

Ako ste depresivni, često izgubite volju za stvari u kojima ste ranije uživali. Ako ste jako tužni, obratite se ljekaru.
Depresija je stvarna bolest sa stvarnim posljedicama po vaš posao, društveni i porodični život. Liječenje obično uključuje kombinaciju samopomoći, razgovor sa terapeutom i lijekove.
Depresija se češće javlja kod žena, ali je kod muškaraca postoji veća vjerovatnoća da će počiniti samoubistvo. To može biti zbog toga što nerado traže pomoć.

Otežano mokrenje

Kada je prostata uvećana ona može pritiskati mokraćni kanal koji vodi mokraću iz mokraćnog mjehura i tako otežavati prolazak urina. Drugi simptomi uključuju bolove ili peckanje prilikom mokrenja  i često buđenje noću da biste mokrili.

Impotencija

Većina muškaraca doživi impotenciju u određenom periodu tokom života. Obratite se doktoru ako vaši problem sa erekcijom potraju nekoliko sedmica.
U većini slučajeva, izmjene u načinu života, kao što je skidanje kilograma i vježbanje mogu korigovati problem. Nekim muškarcima je potreban lijek.
Vaš ljekar će vjerovatno ispitati vaše opšte zdravstveno stanje jer impotencija može biti znak mnogo ozbiljnijeg zdravstvenog problema, kao što su srčana oboljenja, dijabetis ili visok krvni pritisak.
 
Reproduced with permission from NHS Choices (www.nhs.uk) © Crown Copyright 2010

TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS