Periodi plodnosti u menstrualnom ciklusu

Periodi plodnosti u menstrualnom ciklusu

Dužina menstrualnog ciklusa nije ista kod svih žena. U prosjeku bi se menstruacija trebala pojavljivati svakih 28 dana. Ciklusi koji su nešto manji ili veći od ovoga (24 do 35 dana), se takođe smatraju normalnim.

Menstrualni ciklus se raučna od prvog dana menstruacije do prvog dana sljedeće menstruacije.
Iako menstrualni ciklus može početi ranije (npr u dobi od 10 godina), najčešće se javlja kod djevojčica u dobi od 12 godina. Prosječna dob ulaska u menopauzu (vrijeme kada menstrualni ciklus završava) je obično 50 do 55 godina.
U periodu između 12 i 52 godine, žena bi trebala imati oko 480 menstruacija ili manje, zavisno od broja trudnoća.

Šta se dešava za vrijeme menstrualnog ciklusa?

Da bismo razumjeli menstrualni ciklus, moramo poznavati funkciju reproduktivnih organa u ženskom tijelu. Reproduktivne organe čine:
Jajnici u kojima se jajne ćelije čuvaju, u kojim se razvijaju i iz kojih se oslobađaju.
Materica (uterus) za čiji se zid pričvršćuje oplođena jajna ćelija i u kojoj se razvija trudnoća.
Jajovodi ili Falopijeve tube su parni organi ženskog reproduktivnog sistema, koji povezuju jajnike sa matericom.
Cervix (grlić materice)je donji dio materice kojim je ona povezana sa vaginom.
Vagina je cjevasti mišić koji povezuje cervix sa vanjskim dijelom tijela.
Ciklus kontroliraju hormoni. U svakom ciklusu, povećan nivo estrogena uzrokuje sazrijevanje jajnih ćelija u jajnicima i njihovo otpuštanje, a što se naziva ovulacija. Unutrašni sloj materice (endometrij) je tada čvrst, spreman za trudnoću..
Nakon ovulacije, hormon progesteron pomaže kod pripreme zida materice za trunoću.
Jajna ćelija putuje kroz jajovode i, ako ne dođe do trudnoće, ona se apsorbuje u tijelo. Nivo estrogena i progesterona opada, endometrij se ljušti i odlazi kao dio menstrualnog krvarenja. Od otpuštanja jajne ćelije iz jajnika, do početka menstruacije prođe oko 10 do 16 dana.

Menstruacija

Menstruaciju čine krv i sluznica materice zvana endometrij. Prvi dan menstruacije se računa kao prvi dan menstrualnog ciklusa.
Menstruacija obično traje od tri do sedam dana. Žene obično izgube oko tri do pet supenih kašika krvi u ovom periodu, međutim neke žene izgube čak i više krvi od toga.

Ovulacija

Ovulacija je proces otpuštanja jajne ćelije iz jajnika. Žena se rađa sa svim jajnim ćelijama. Kada prvi put dobije menstruaciju, jedna jajna ćelija (a ponekad i dvije), razvijaju se i oslobađaju se u svakom menstrualnom ciklusu.
Nakon ovulacije, jajne ćelije mogu živjeti do 24 sata. Ako se u vašem organizmu oslobađa više od jedne jajne ćelije mjesečno, druga će se ćelija razviti 24 sata nakon prve.
Do trudnoće dolazi kada muškarčeva sperma oplodi jajnu ćeliju. Sperma može preživjeti u jajovodima čak do sedam dana nakon spolnog odnosa.
Žena ne može zatrudnjeti ako nije došlo do ovulacije. Neke hormonalne metode kontracepcije, kao što je kontracepcijska pilula, flasteri, injekcije i intrauterini ulošci, mogu zaustaviti ovulaciju.

Kada su plodni dani ciklusa?

Teoretski, veoma je kratak period u kome žena može zatrudnjeti, a to je u vrijeme perioda ovulacije.
Veoma je teško tačno odrediti vrijeme ovulacije, osim ako niste razvijali tehniku koja se naziva “Fertility awarenss”, odnosno razvijanje svijesti o periodu plodnosti.. Kod većine žena, ovulacija se pojavljuje 10-16 dana prije početka naredne menstruacije.
Tzv. Fertility awarness (razvijanje svijesti o plodnosti) tehnika, može se koristiti da se planira ili izbjegne trudnoća, ali se ova tehnika izvodi pod nadzorom instruktora. To uključuje praćenje vaginalnog sekreta, svakodnevno mjerenje temperature, vođenje zabilješki o ciklusu u cilju utvrđivanja vremena ovulacije.
Vaginalni sekret se mijenja u toku menstrualnog ciklusa i u vrijeme ovulacije on postaje tanji i rastegljiv, slično bjelanjku.Nije tačno tvrditi da je žena plodna 14. dan menstrualnog ciklusa. Ova tvrdnja može biti istinita za žene koje imaju redovan ciklus koji traje 28 dana, ali se ne može primijeniti na žene čiji je siklus kraći ili duži od 28 dana.
bhzdravlje
Izvor: nhs.uk

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!