Pazite na nivo željeza u krvi

Pazite na nivo željeza u krvi

Ukoliko pazite na razinu željeza u krvi, mogli biste smanjiti rizik od pojave krvnih ugrušaka te srčanog i moždanog udara, savjetuju britanski stručnjaci

Niža razina željeza u krvi povećava rizik od krvnih ugrušaka, zaključak je stručnjaka Nacionalnog instituta za srce i pluća Imperial College u Londonu.
Oni su proučavali pacijente s nasljednom hemoragijskom teleangiektazijom, najčešćom nasljednom bolesti krvnih žila, koju karakterišu nenormalno građene krvne žile. Manifestuje se spontanim krvarenjem iz sitnih žila, obično na koži lica, vrhovima prstiju, sluznici nosa, usnama, jeziku i sl.
Britanski je tim naknadno analizirao krv gotovo 610 pacijenata s nasljednom hemoragijskom teleangiektazijom kako bi sagledao razlike između pacijenata koji su imali krvne ugruške i onih koji nisu. Razina željeza bila je niska kod mnogih ispitanika zbog gubitka željeza uzrokovanim krvarenjem.
Istraživači su ustanovili kako je upravo niska razina željeza značajan faktor rizika za krvne ugruške. Zanimljivo da pacijenti koji su uzimali dodatke željeza nisu bili izloženi povišenom riziku od krvnih ugrušaka. “Potrebno je provesti više istraživanja kako bi se to potvrdilo.
Ako se otkriće može primijeniti i na opštu populaciju, imalo bi važne implikacije u gotovo svakoj grani medicine”, objasnila je dr. Claire Shovlin, voditeljica studije.
bhzdravlje
CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS