Pareza facijalis simptomi i terapija

Pareza facijalis simptomi i terapija

paraliza-lica
Paraliza lica ( Belova paraliza) uzrokuje iznenadnu slabost u mišićima lica, nakon čega lice osobe izgleda spušteno. Osmijeh izgleda jednostran, a oko se sa druge strane odupire zatvaranju. Paraliza lica se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, a njen tačan uzrok još uvijek nije poznat. 
Vjeruje se da zbog upale živca koji kontroliraju mišiće dolazi do otekline, a može se javiti i nakon virusne infekcije. U većini slučajeva paraliza lica je prolazna, te se simptomi nakon liječenja umanjuju za svega nekoliko sedmica, a za potpuni oporavak potrebno je pola godine. Samo je mali broj oboljelih koji i nakon liječenja imaju neke simptome ove bolesti. Isto tako je vrlo rijetko da se paraliza ponovi nakon ozdravljenja.
Virusi koji su povezani s paralizom lica, te ju mogu potencirati su boginje, respiratorne bolesti, genitalni herpes i čir, infekcije uzrokovane citomegalovirusom, gripa, rubeola i zaušnjaci.Prilikom javljanja paralize lica, koja se pojavljuje kao posljedica virusnih infekcija,dolazi do upale živca koji kontrolira mišiće, te kao posljedica utječe na osjet okusa i na kontroliranje sline i suza.
Simptomi paralize lica dolaze naglo a prepoznati ih možete po povećanoj osjetljivosti na zvuk, glavobolji, promjenama u količinama izlučivanja sline i suza, boli oko čeljusti i iza uha, opuštenosti lica, teškoći kontroliranja mišića, smanjenoj sposobnosti osjeta okusa, te po utjecajima na živce s obje strane lica.

Većina oboljelih od paralize lica se u potpunosti oporave, uz pomoć liječenja, a ponekad i bez liječenja. Nikome od bolesnika ne odgovara isti tretman, a liječnik može preporučiti fizikalnu terapiju ili lijekove kako bi se postupak ubrzao. Hirurgija je najčešće vrlo rijedak izbor. Ukoliko bolesnih koristi lijekove kako bi popravio stanje lica, ljekar mu prepisuje antivirusne lijekove ili kortikosteroide.
Fizioterapeut će bolesniku pokazati na koji način može masirati lice, kao što će preporučiti i određene vježbe za mišiće lica, kako bi se smanjili simptomi, te se samim time zaustavilo njihovo ponovno javljanje. Samo je u rijetkim slučajevima potrebna plastična hirurgija. Potrebno je pratiti savjete i upute doktora te drugih stručnjaka uz čiju ćete se pomoć riješiti tegobe radi koje se niste dobro osjećali i koja vam je stvarala smetnje u svakodnevnom životu

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!