Ovo morate da znate prije odlaska ljekaru

Ovo morate da znate prije odlaska ljekaru

Često nas nešto što čujemo u ljekarskoj ordinaciji toliko iznenadi da ne reagujemo adekvatno. Evo čega se morate sjetiti ukoliko čujete neku od sljedećih rečenica.

doktor pacijentica razgovor

Ukoliko čujete ove riječi, zatražite uput za nutricionistu. Ishrana nije stručna oblast ljekara, već za nju postoji posebna specijalizacija. Zato, ako čujete ovu rečenicu, obratite se nutricionisti, koji će vam tačno objasniti jeste li u velikom problemu i posavjetovati vas kako dalje da postupate.
BOLUJETE OD… (DIJAGNOZA)
Treba da pitate: Jeste li sigurni?
Djeluje nepristojno, da, ali mnogi ljekari griješe u dijagnozama. Iako je velika vjerovatnoća da je u pravu, ipak pitajte svog ljekara da li postoji mogućnost da se radi o nekoj drugoj bolesti.
OVO JE RUTINSKI ZAHVAT
Pitajte: Koliko ih uradite godišnje?
Čest je slučaj da više griješe ljekari koji obave više određenih zahvata godišnje. Zamolite doktora da vam kaže koliko je uradio operacija ili zahvata u toku godine, kao i da uporedi svoju stopu sa stopama ostalih kolega.
Možda će isprva djelovati uvredljivo, ali želite sebi najboljeg ljekara i najbolju moguću njegu.
NEMOJTE SE BAVITI INTERNET DIJAGNOSTIKOM
Recite: Samo želim da se detaljnije informišem.
Ukoliko vam ljekar kaže da niste u pravu, poslušajte ga. Ipak su ljekari najkompetentiji kada je u pitanju postavljenje dijagnoze i liječenje.
MORAĆU DA SE KONSULTUJEM SA KOLEGOM
Pitajte: S kim biste se konsultovali kada bi bili u pitanju vaša supruga ili dete?
Iako je glavna krilatica ljekara da se prema svakom odnose jednako, ipak postoje bolji i lošiji lekari. Nije nepristojno da tražite da konsultant bude onaj kome vaš lekar najviše veruje.
VJEROVATNO NIJE NIŠTA, ALI IPAK IDITE KOD SPECIJALISTE
Pitajte: Šta bi moglo da bude?
Ovakva rečenica nije prijatna ni za čije uho. Pitajte, da ne biste bespotrebno brinuli.
URADITE PAR TESTOVA
Pitajte: Da li su zaista neophodni?
Mnogi testovi koje od vas traže ljekari i nisu toliko neophodni za postavljanje prave dijagnoze. Zato, ukoliko se od vas očekuje da progutate sondu ili nešto slično, a to nije neophodno, razmotrite s ljekarom alternativne načine pregleda.
NE BRINITE, U STRUCI SAM 25 GODINA
Pitajte: Da li pratite medicinske inovacije?
Mnogi ljekari nisu u toku sa savremnim medicinskim dostignućima, pa obavezno provjerite da li je vaš ljekar jedan od njih. Njegovo iskustvo će vam mnogo značiti, ali nije naodmet da on prati i tokove savremene medicine.
Men’s Health

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!