Ovo je najzdravija namirnica na svijetu: Snižava pritisak, sprečava srčani i moždani udar

Ovo je najzdravija namirnica na svijetu: Snižava pritisak, sprečava srčani i moždani udar

Unknown
Toliko je zdrava da bi trebalo svaki dan da ga jedemo! Hurme imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrednosti, zbog čega mnogi kažu da je to najzdravije voće na planeti. Gotovo da nema bolesti kod koje hurme ne mogu da pomognu.
Odličan izvor gvožđa
Anemični pacijenti trebalo bi da jedu što više hurmi, jer su one odličan izvor gvožđa. Oko 100 g urmi sadrži oko 0,90 mg gvožđa, što je oko 11 odsto preporučenog dnevnog unosa. Gvožđe, kao deo hemoglobina unutar crvenih krvnih zrnaca, određuje nosivost kiseonika u krvi. Najviše potrebe za gvožđem imaju djeca u pubertetu i trudnice.
Zaustavljaju proliv
Hurme sadrže kalijum, koji je koristan kod zaustavljanja proliva. Osim toga, hurme pomažu da se crijevna flora što brže obnovi. Redovnim uzimanjem hurmi olakšaćete crijevima da stvore dobre bakterije.
Lijek za tvrdu stolicu
Isto kao što zaustavljaju proliv, hurme mogu da pomognu da se hrana brže i lakše svari. Potrebno je uzeti nekoliko urmi i uveče ih staviti u čistu vodu. Tokom noći urme će pustiti svoj sok, koji je izvrstan laksativ, što će stimulisati lijenja crijeva. U SAD, hurme se fabrički pakuju u male bočice kao lijekovi i prepisuju se za zatvor.
Regulišu telesnu težinu
Zbog visokog udjela hranljivih materija, hurme kod čovjeka izazivaju osjećaj sitosti i pomažu pri mršavljenju. Ako na prazan stomak pojedete hurmu, ona će regulisati rad crijeva i organizmu dati potrebni šećer. Hurme nemaju holesterol, ali imaju dosta šećera, pa biste od pretjeranog uzimanja hurmi mogli da se ugojite. Kilogram urmi sadrži blizu 3.000 kalorija, što predstavlja minimum dnevnih potreba čoveka koji je aktivan cijeli dan.
Snižava holesterol
Hurme imaju sposobnost da smanje nivo LDL lošeg holesterola u tijelu. Zato je ovo izvrsna hrana za ljude s visokim holesterolom, koji uzrokuje masne naslage u arterijama, koje dovode do stvaranja krvnih ugrušaka i drugih srčanih bolesti.
Jačanje srca
Osobe za slabim srcem mogu koristiti ovo nevierovatno voće. Tokom noći potopiti urme sa siemenkama u vodu. Ujutro ukloniti semenke iz hurmi, samljeti ih u blenderu zajedno sa vodom u kojoj su tokom noći stajale. Ovaj prirodni lijek uzimati nekoliko puta dnevno kako bi se ojačalo srce.
Smanjuju krvni pritisak
Hurme su veoma pogodna hrana za ljude koji pate od visokog krvnog pritiska. One sadrže vrlo malo natrijuma, a bogate su kalijumom. Standardna porcija od pet ili šest urmi daje oko 80 miligrama magnezijuma, esencijalnog minerala koji doprinosi širenju krvnih sudova. Istraživanja pokazuju da 370 mg magnezijuma dnevno može smanjiti krvni pritisak.
Štiti od moždanog udara
Jedna od ključnih prednosti hurmi je njihova sposobnost da regulišu rad nervnog sistema, zahvaljujući bogatom sadržaju kalijuma. Istraživanja su pokazala da veći unos kalijuma (oko 400 mg) može smanjiti rizik od moždanog udara za 40 odsto.
Povećava seksualnu izdržljivost
Pregršt hurmi potopiti u kozje mlijeko i ostaviti da stoji tokom noći. Ujutro hurme izmiksujte s mlijekom, dodajte med i kardamom (vrsta začina). Ovaj sirup mogu piti osobe oba pola, jer on jača tijelo i pojačava nivo energije.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!