Ovako vam tijelo poručuje da ste pod stresom

Ovako vam tijelo poručuje da ste pod stresom

Nutricionistkinja Šarlot Vats tvrdi da stres izbacuje hranjive stvari iz našeg organizma, zbog čega se pojavljuje u nekim oblicima u kojima ga ne bismo očekivali

stres-tijelo-poruke


Imate li bijele tačkice na noktima ili vam krvare desni? Stručnjaci upozoravaju – to su znakovi kojima vam tijelo govori da ste pod stresom.
“Stresni periodi brže troše hranljive materije, jer cijeli organizam, od mozga, hormona i imuniteta, radi na višem i bržem nivou, objašnjava Vatsova.
Vatsova u svojoj novoj knjizi o stresu i zdravlju ističe sedam iznenađujućih znakova stresa, kao i hranu kojom se mogu nadoknaditi hranjive materije.
1. Ispucali krajevi usana
Do ovoga dolazi zbog nedostatka vitamina B, a naročito vitamina B6. Vitamin B je važan za zdravlje nervnog sistema i za dobijanje energije iz ugljenih hidrata, masti i proteina iz hrane.
Vitamin B možete nadoknaditi ako jedete šargarepu, piletinu, jaja, ribu, meso, grašak, špinat , suncokretove sjemenke, banane, grašak, brokoli, krompir…
2. Škljocanje vilice
Izaziva ga nedostatak vitamina B5, koji se često naziva “antistresnim vitaminom” jer pomaže u proizvodnji hormona nadbubrežne žlezde i holesterola (koji je neophodan za stvaranje novih ćelija).
Dugoročni stres često se odražava kroz škljocanje vilice i škripanje zubima, dijelom zato što se u stresu više grče mišići lica, ali i zbog nedostatka vitamina B5.
Za nadoknadu ovog vitamina preporučuje se da jedete govedinu, jaja, svježe povrće, pečurke, morsku ribu…
3. Bijele tačkice na noktima
Iako se bijele tačkice na noktima često povezuju s nedostatkom kalcijuma, one su zapravo indikator niske količine cinka u organizmu.
Cink je vrlo važan za imunitet i proizvodnju hormona, među kojima su insulin i polni hormoni. Nivo cinka možete nadoknaditi ribom, mesom, suncokretovim sjemenkama, orašastim plodovima i školjkama, rakovima…
4. Izmjene zatvora i dijareje
Do ovoga dolazi zbog manjka magnezijuma, koji je bitan mineral i kog je oko 70 odsto u kostima, a preostalih 30 odsto u mekim tkivima i tjelesnim tečnostima.
Magnezijum trošimo u većim količinama kada smo pod stresom i kada jedemo šećer.
Opuštanje mišića i mozga, ali i mišića sistema za varenje nakon stresa zavisi od magnezijuma.
Magnezijum možemo nadoknaditi heljdom, orasima, sojom, tamnozelenim povrćem, šargarepom, graškom, slatkim krompirom, semenkama suncokreta, sočivom, avokadom…
5. Krvarenje desni
Osjetljive desni ukazuju na manjak vitamina C, koji je antioksidans i koji je potreban za najmanje 300 metaboličkih funkcija u tijelu.
Vitamin C pomaže u proizvodnji antistresnog hormona, interferona i potreban je u proizvodnji kolagena, od kog nastaju tkiva.
Za konzumaciju vitamina C treba jesti bobičasto voće, zeleno povrće, šparglu, avokado, brokoli, dinju, kelj, mango, luk, ananas, špinat, jagode…
6. Tvrde bradavice na rukama i nogama
Te bradavice nastaju zbog manjka vitamina E.”Ćureća” koža (folikularna keratoza) povezana je i sa smanjenim nivoom vitamina A koji djeluje s vitaminom E.
Vitamin E štiti masne telesne površine i potreban je kod plodnosti, a nizak nivo u organizmu manifestuje se kroz tvrđe bradavice po rukama i nogama.
Ovaj vitamin pomaže i kod bolje cirkulacije, normalnog zgrušavanja krvi, ožiljaka, krvnog pritiska i bolje proizvodnje spermatozoida.
U hrani se vitamin E može pronaći u tamnozelenom lisnatom povrću, mahunarkama, orasima, semenkama, žitaricama, smeđoj riži, jajima…
7. Česte upale grla i pluća
Upale mogu izazvane zbog manjka vitamina A. Vitamin A neophodan je za noćni vid (da, šargarepa može pomoći da vidite u mraku!)
Za nadoknadu vitamina A nutricionisti preporučuju životinjsku jetru, riblje ulje, zeleno, crveno, narandžasto i žuto voće i povrće – marelice, špargle, brokoli, dinju, šargarepu, bundevu, paprike…

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS