Ovako možete da spriječite moždani udar

Ovako možete da spriječite moždani udar

Mislite na vrijeme! Neurolog savjetuje kako da se zaštitite.

mozdani-udar


Profesor neurologije Dejvid Libeskind je koristio snimke magnetne rezonance kako bi rano detektovao sužene arterije i ostale znakove upozorenja. Čak i stomatološki X zraci, koji pokazuju arterije u mozgu, mogu da pokažu rane znakove.
Skenirani snimci se mijenjaju tokom vremena, zato zamolite stomatologa i lekara za kopije svakog snimka koji ste ikada imali, jer na taj način vaš doktor može da uporedi rezultate iz prošlosti.
Ali moć da zaustavite moždani udar je u vašim rukama, pa vam stoga dr Libeskind pruža četiri sugestije kako da napravite veliku razliku sa malim promjenama u ponašanju:
Vaš glavni tjelohranitelj: Kafa
“Antioksidansi pronađeni u kafi imaju višestruke zdravstvene koristi, a istraživanja pokazuju da tri do četiri šoljice dnevno mogu da smanje rizik od moždanog udara. Pravim instant kafu svakog jutra, a u toku dana popijem još dvije velike šolje,” ističe Libeskind.
Strategija na putovanjima
“Poslovna putovanja su izuzetno naporna za mozak. Uvijek kupite flašu vode, kako biste bili hidrirani i obično zgrabite užinu poput kikirikija ili indijskog oraha na aerodromu. Voda zajedno sa esencijalnim masnim kiselinama u kikirikiju, indijskom orahu ili orahu, pomaže da mozak ostane energičan i funkcionalan. Ove grickalice su bogate nutrijentima koji pomažu protok krvi,” dodaje Libeskind.
Čuvajte kardio zdravlje
“Imam mašinu za skijanje koju koristim 30 minuta dnevno. Na ovaj način se bavim intenzivno vježbanjem, a ljudi koji rade kardio treninge, imaju više nivoe moždanog faktora neurotrofik, hemikalije koja igra veliku ulogu u vašoj kognitivnoj funkciji,” kaže Libeskind.
Promijenite scenario
“Kada sam pod stresom, pomislim. Šta mogu da kontrolišem, a šta je izvan moje kontrole?. Jedan način je da poboljšate perspektivu tako što ćete promijeniti okruženje – prošetajte. Kada imam da radim tokom svog slobodnog vremena, ja to odradim brzo i onda skočim nazad u slobodno vreme. Na taj način ne brinem zbog nedovršenog posla,” završava Libeskind.

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS