Ova dijeta smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti

Ova dijeta smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti

Nakon skoro decenije istraživanja, naučni tim Univerziteta u Čikagu zaključio je da su osobe koje su držale tzv “Mind” dijetu, smanjile rizik od pojave Alchajmerove bolesti za 39 do 54 posto..

alzheimerova_bolest_da


Čak i osobe koje su umereno sprovodile dijetu osjetile su njeno blagotvorno dejstvo – kod njih je rizik za nastanak oboljenja opao za oko 35 posto.
“Mind” dijeta predstavlja kombinaciju mediteranske i “Dash” dijete (koja je ove godine već peti put proglašena najzdravijom dijetom na svetu, i za koju je utvrđeno da pomaže u borbi protiv demencije).
“Mind” dijetu lakše je držati od mediteranske dijete jer ne nalaže svakodnevno konzumiranje ribe, već samo jednom nedeljno. Živinsko meso i bobičasto voće potrebno je jesti dvaput nedeljno, orašaste plodove skoro svaki dan, a mahunarke tri do četiri puta. Tri porcije integralnog hljeba, salatu, porciju povrća i čašu vina treba konzumirati svaki dan.
Ali ključno je i ono što ne jedete – dozvoljeno je manje od jedne porcije sira nedeljno, a puter, crveno meso, slatkiše i brzu ili prženu hranu ne treba jesti gotovo nikad.

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS