Otkriveni geni povezani sa srčanim oboljenjima

Naučnici su otkrili trinaest novih genetskih varijacija koje povećavaju rizik od srčanih oboljenja. Ovo otkriće može dovesti do novih i efikasnijih metoda lječenja.

Rezultati nekoliko međunarodnih genetičkih studija sugeriraju da bi bilo korisno za svakog pacijenta izraditi profil genetičkih varijacija povezanih sa srčanim oboljenjima.
To bi moglo postati dio kliničke prakse u budućnosti, a ovakvim pristupom bi se omogućila bolja prevencija i plan liječenja u skladu sa specifičnim potrebama svakog pacijenta.
Sa ovakvim informacijama ljekari bi bili u mogućnosti da na vrijeme identifikuju ljude sa visokim rizikom od srčanih oboljenja kako bi mogli poduzeti odgovarajuće mjere s ciljem neutraliziranja tog rizika.
Prije nego što postane moguće vršiti ovakvo genetičko profiliranje u kliničkoj praksi, potrebno je identifikovati još dosta genetskih varijacija, smatraju naučnici.
Naučnici navode kako su razultati njihovog istraživanja pokazali da je od ukupno 23 poznate genetske varijante sedam povezano sa lošim holesterolom ili LDL holesterolom, a jedna je povezana sa hipertenzijom ili visokim krvnim tlakom.
Poznato je da visok nivo lošeg holesterola i visok krvni tlak povećavaju rizik od pojave srčanih oboljenja.
Prema podacima Svjetske zdravstvne organizacije, kardiovaskularna oboljenja su najveći urzočnici smrti u svijetu. Od ovih oboljenja u svijetu godišnje umre oko 17.1 milion ljudi.
bhzdravlje
 

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS