Otkrijte šta joj šteti, a koje je navike štite

Otkrijte šta joj šteti, a koje je navike štite

Dnevni ulošci, redovito nošenje tampona, uske hlače i korištenje antibiotika djeluju nepovljno na floru vagine, čije zdravlje štite biljni ljekovi poput vrkute i konopljike. Za zdravlje vagine najvažnije je ne ugrožavati njezinu prirodnu ravnotežu raznim hemikalijama i postupcima, no u moderno doba to je često nemoguće.
Primjerice, dok ginekolozi savjetuju izbjegavanje svakodnevnog nošenja dnevnih uložaka kao i redovito korištenje tampona za vrijeme menstruacije, rijetko se koja žena toga pridržava jer si tim proizvodima olakšavaju život.

Kozmetičke potrepštine za žene danas dolaze u svim oblicima i veličinama, a proizvođači zadovoljno trljaju ruke zaradom na proizvodima koji se nameću kao “nužni”.

Pere se samo s vodom

Mit je kako vaginu treba prati posebnim šamponima i kupkama, jer taj organ prirodno ima kiselije okruženje te visok pH. Sredstva za pranje koja narušavaju taj pH mogu izazvati upale te gljivice, a ginekolozi savjetuju kako je najbolja higijena pranje vodom jednom na dan.

Uske hlače i sintetičke gaće saveznici su gljivica

Odjeća od neprirodnih materijala kao i krojevi koji su suviše uski ne omogućavaju vagini da “diše”, no koriste se zbog modnih trendova. Plastični materijali poput elastina ili poliestera “zarobe” prirodan iscjedak iz vagine, a pamuk i odjeća komotnog kroja daleko su najbolji izbor.

Upale

Izbjegavanje mliječnih proizvoda poput jogurta je velika greška ako ste žena. Naime, dobre bakterije u jogurtu, kefiru ili kiselom mlijekom najbolji su prirodni saveznih zdravog i uravnoteženog bakterijskog statusa u vagini. Njihove doze treba pojačati ako ste na terapiji antibioticima koja ubija zdrave bakterije u vagini, a čest su rezultat gljivica. Kod čestih upala dobro je dodati što više češnjaka u prehranu, koji djeluje kao prirodni antibiotik. 

Hormonalne tegobe

  • Fitoterapija ima dokazano velik značaj u liječenju ženskih bolesti, a i doprinosi ravnoteži hormona. Kao najbolji biljni dodatak prehrani ističe se konopljika kao čudotvorna bilja za ravnotežu hormona, osobito kod žena s problemom policističnih jajnika, jer usklađuje menstrualni ciklus te potiče plodnost. 
  • Cimicifuga je najbolji odabir za žene u perimenopauzi i menopauzi, jer dokazano umanjuje neugodne simptome hormonalnog disbalansa kod smanjenja estrogena. 
  • Vrkuta se od davnina koristi kao biljka koja liječi sve ženske bolesti, jer osim što djeluje na hormone i redovitim korištenjem ublažava bolne menstruacije, jača samu maternicu, štiti je od upala i dovodi u red rad jajnika, zbog čega je u narodu poznata i pod imenom “ženski plašt”.
CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!