Otkrijte koje su sve slabe tačke zdravlja prema boji vaše kose

Geni koji stvaraju pigment u kosi reguliraju procese u tijelu i utječu na rizik od različitih bolesti.
Smeđokosi tako najčešće obolijevaju od ne-Hodgkinova limfoma, a najrjeđe od melanoma. Također, najlakše ćelave jer imaju najmanje vlasi, no to mogu spriječiti tako da uzimaju 18 mg željeza ili šalicu zobi na dan. Plavokosi imaju najviše kose pa će stoga teško oćelaviti, no moraju se čuvati raka kože.
Crvenokosi imaju 50 posto veći rizik od Parkinsonove bolesti, a istraživanja pokazuju da uzimanje 400 mg folne kiseline na dan može značajno umanjiti rizik. Prerano posijedjela kosa upućuje na razne zdravstvene teškoće, no najčešće su to manjak vitamina B12 te poremećaji štitnjače.
Smeđokosi bi trebali čim prije prestati pušiti!
Melanin koji daje kosi smeđu boju usporava rad jetara. To otežava razgradnju nikotina, pa su smeđokosi osjetljiviji na utjecaj nikotina, a tako se povećava i rizik od razvijanja ovisnosti. Smeđokosi također češće gube kosu od svih ostalih žena.
Geni su krivi što crvenokosi loše upravljaju stresom
Crvenokosi su češće zabrinuti jer isti genski faktor koji kontrolira melanin, a koji daje boju kosi, utječe na to kako tijelo upravlja stresom. Otporniji su na lokalnu anesteziju, npr. onu koja se rabi u stomatologiji – može im trebati i do 20% veća doza.
Plavokosima treba mnogo zelenog povrća
Plavokosi imaju veći rizik od nastanka senilne makularne degeneracije, očne bolesti koja može uzrokovati sljepoću. Stoga im se preporučuje povrće bogato luteinom koji sprečava tu bolest – tj., mnogo kelja, graška i špinata.
Izvor : 24sata.hr

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS