Osteoporoza

[hr]
Osteoporoza je karakterizirana gubitkom mineralne gustoće kostiju ili njihovim stanjivanjem što izaziva slabost kostiju i može dovesti do prijeloma. Kosti se trajno razgrađuju i ponovno izgrađuju. Nakon 30. godine kost se polako gubi. Ako taj gubitak postane izrazit, može dovesti do stanja koje se zove osteoporoza. Kosti postaju tanke i lomljive. Žene kost gube brže nastupom menopauze, kada započne padati razina ženskih spolnih hormona, estrogena.
Kost se sastoji od dvije vrste tkiva, a to su kortikalni ili kompaktni i spužvasti ili trabekularni dio. Kod odrasle osobe koja ima oko 1 kg kalcija u organizmu 80% tog kalcija je u kortikalnom dijelu kosti. Količina koštanog kalcija prisutnog u organizmu posljedica je prikupljene količine tijekom faze koštanog razvoja i sazrijevanja i količine koja se gubila.
Liječenje osteoporoze mora biti prvenstveno preventivno, a samo liječenje uglavnom kombinirano.Uzroci osteoporoze su višestruki, a to podrazumijeva: genetsku predispoziciju, nemogućnost da se postigne potrebna koštana masa za vrijeme rasta, mršavost, nedovoljna upotreba koštano-mišićnog sustava, nedostatak spolnih hormona kod žena i muškaraca, neodgovarajući unos kalcija i vitamina D, stil života i medicinski čimbenici (pušenje, alkoholizam, kortikosteroidi), greške remodeliranja kostiju. Osim tih, važne su i neke bolesti kao što su: malapsorpcijski sindrom, ciroza jetre, maligne bolesti, bubrežna insuficijencija te neke endokrinološke bolesti.
Prijelomi kostiju zbog osteoporoze nastaju zbog kombinacije ozljede i koštane lomljivosti. Krhkost kostiju nastaje zbog smanjene koštane gustoće i promjena u mikroarhitekturi trabekularne strukture kosti.
[hr]
Prvi znaci osteoporoze vide se u kostima s većim udjelom spužvaste kosti: kuku, kralješnici, zapešćima. U trećine žena starijih od 65 godina očekuje se da će doći do loma kralješka, a u jedne od pet žena u dobi preko 70 godina da će slomiti kuk. Najčešći uzroci smrti su embolije (krvni ugrušci) i upale pluća kao posljedica mirovanja.
Ako se ne liječi, osteoporoza može dovesti do prijeloma kuka ili kronične boli u kralješnici što sprječava normalne tjelesne aktivnosti.
Rizični čimbenici nastanka osteoporoze mogu biti:

  • Nasljedni ili konstitucijski: ženski spol, bijela rasa, gracilna konstrukcija, kasna menarha (prva menstruacija), prerana menopauza
  • Bolesti s visokim rizikom osteoporoze: atrofija nadbubrežnih žlijezda, kronična opstruktivna bolest pluća, Cushingova bolest (hiperkortizolizam), hiperparatireoidizam, malapsorpcijski sindrom, reumatoidni artritis
  • Lijekovi: dugotrajno liječenje kortikosteroidima, agonisti ili antagonisti hormona koji oslobađaju gonadotropine, antacidi (vežu fosfate ili sadrže aluminij).

[hr]
Prehrana
Važno je prehranom unijeti dovoljno kalcija i vitamina D. Preporuča se dnevno 1000 do 1500 mg kalcija za žene poslije menopauze. Vitamin D je potreban da bi se apsorbirao kalcij.
Tjelesna aktivnost
Tjelesne aktivnosti, kao što je nešto brža šetnja ili hodanje kroz vodu, mogu pomoći da se zaštite kosti.

Liječenje osteoporoze

Lijekovima se nastoji smanjiti gubitak koštane mase i povećati njena mineralizacija, a time i gustoća kosti.

Mjere prevencije

Od preventivnih mjera potrebno je, kao osnovno, savjetovati dovoljan unos kalcija, što iznosi najmanje 1000 mg dnevno. Dokazano je da je unos kalcija do količina od 2500 mg dnevno praktički bez nuspojava, ako ne postoje drugi poremećaji u metabolizmu kalcija (posebice hiperkalcemija). Također se preporuča unos manjih doza D vitamina (400-800 i.j., što iznosi otprilike 2-4 kapi uljne otopine vitamina D), koje su bezopasne, a poboljšavaju apsorpciju kalcija. Fiziološka nadomjesna upotreba vitamina D svakako je opravdana jer se pokazalo da zajedno s nadomještanjem kalcija bitno smanjuje rizik fraktura kostiju.
Takvom vrstom liječenja treba početi što ranije jer je preventivni efekt najizraženiji.

Lijekovi

Kod dijagnosticirane osteoporoze potrebno je, osim tih mjera, primijeniti i druge oblike liječenja. Potrebno je i smanjiti faktore rizika kao što su pušenje, pojačan unos alkohola i kave.
Najstariji poznati postupak prevencije osteoporoze je primjena estrogena, kod žena u premenopauzi, jer se pokazalo da je upravo postmenopauzalna osteoporoza njen najčešći oblik. Estrogeni mogu zaustaviti ili usporiti napredovanje osteoporoze. Najbolje i izrazito pozitivno djelovanje estrogena pokazalo se u premenopauzi, kad još nije došlo do razvoja prave osteoporoze, znači preventivno.
Neke bolesnice ne mogu ili neće uzimati estrogene, pa se iznalaze drugi načini prevencije i liječenja osteoporoze. Među ženama koje su prihvatile estrogene često dolazi do prekida liječenja zbog raznih nuspojava.
Krhkost kostiju nastaje zbog smanjene koštane gustoće i promjena u mikroarhitekturi trabekularne strukture kostiju.Ranije se mislilo da bi kalcitonin bio dobra alternativa estrogenima. Noviji oblici tog hormona koji se primjenjuju intranazalo pokazali su se dobrima zbog jednostavne primjene i manjka bitnih nuspojava. Bitno je naglasiti da kod bolesnica koje su imale frakture kralješaka s izraženim bolnim sindromom, primjena kalcitonina ima brzo analgetsko djelovanje, ali nažalost nije se pokazalo da kalcitonin također tako dobro djeluje i na ostale kosti.
Novu generaciju nehormonskih lijekova predstavljaju SERMS-i – selektivni modulatori estrogenskih receptora. Oni pozitivno djeluju, prvenstveno na kost, što znači da sprječavaju gubitak koštane mase u postmenopauzi, a kod žena s osteoporozom povećavaju mineralnu gustoću kostiju, bitno smanjujući rizik prijeloma. Djeluju pozitivno i na metabolizam kolesterola, smanjujući rizik ateroskleroze. Nemaju utjecaj na tkivo dojke i maternice, što je bila glavna prepreka široj primjeni estrogena. Upotreba je vrlo jednostavna i ne kosi se s drugim lijekovima. Kod nas je u upotrebi raloksifen.
Važno mjesto u liječenju osteoporoze zauzimanju i bisfosfonati, jer oni ne samo da sprječavaju napredovanje osteoporoze, već dovode do povećanja koštane mase za cijelo vrijeme uzimanja preparata te smanjuju rizik fraktura kralješaka i kuka. Prvi je od bisfosfonata ušao u kliničku primjenu etidronat. Alendronat je aminobisfosfonat novije generacije koji je nekoliko tisuća puta djelotvorniji od etidronata i smatra se lijekom izbora za liječenje teških oblika osteoporoze.
Smatra se da ima važno mjesto i pri prevenciji.
U tijeku su ispitivanja i s novim lijekovima, primjeri su: intermitentna terapija s parathormonom, istraživanja s faktorima rasta i dosadašnjim modificiranim oblicima liječenja.
Napozitivniji učinak na porast mineralne gustoće kostiju, a time i smanjenje rizika prijeloma kosti za sada se pokazao u kombinaciji bisfosfonata i SERMS-a.
Liječenje osteoporoze mora biti prvenstveno preventivno, a samo liječenje uglavnom kombinirano. Pri tome je potrebno isključiti moguće sekundarne oblike te pokušati liječiti uzročno.

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS