Osteomijelitis – uzroci, simptomi i liječenje

Osteomijelitis – uzroci, simptomi i liječenje


Osteomijelitis je infekcija kostiju do koje može doći putujući kroz krvotok i šireći se okolo. Upala kostiju može biti akutna i hronična. Ako je došlo do ozljede kostiju i ona je izložena klicama, može doći do osteomijelitisa.Kod djece upala kostiju se javlja na nadlakticama i dugim kostima, a kod odraslih je veća vjerojatnost za razvoj infekcije u kostima koje čine kralježnicu. Kod onih koju boluju od dijabetesa, osteomijelitis se najčešće razvija u nogama, posebice ako dođe do infekcije.
Nekada se smatrala neizlječivom, ali ova se infekcija može liječiti. Kod većine ljudi je potrebna operacija kojom će se ukloniti umrli dijelovi kostiju, a nakon toga slijede antibiotici. Samo liječenje traje oko šest sedmica.
Većina slučajeva osteomijelitisa je uzrokovano bakterijom, koja se nalazi u nosu ili na koži kod zdravih osoba. Klice se prenose na razne načine, a neki od njih su izravna kontaminacija (otvorenim prijelomima, tijekom operacije ili liječenjem lomova), putem krvi (putujući krvotokom do oslabljenog dijela kostiju) i putem obližnje infekcije (na primjer ubodnim ranama).

Simptomi osteomijelitisa

Simptomi bolesti razviju se već nakon dva do tri dana, a glavni simptom su bolovi i velika osjetljivost područja kojeg je bolest zahvatila. Djeca i dojenčad osteomijelitis najčešće pokazuju plakanjem zbog bolova, ali i šepanjem i odbijanjem hodanja ako je bolest zahvatila kost. Dijete će izgledati bolesno, a sve može biti praćeno i povišenom tjelesnom temperaturom.
Ne liječi li se bolest na vrijeme, kroz nekoliko dana na koži će se pojaviti oteklina i crvenilo. Ova bolest se jako rijetko pojavljuju u razvijenim zemljama, a najčešće se javlja kod dječaka između pete i četrnaeste godine.
Simptomi upale kostiju su:

  • pospanost ili razdražljivost kod djece
  • crvenilo
  • oteklina
  • toplina preko područja infekcije
  • zimica
  • vrućica
  • bol u području infekcije

Ponekad osteomijelitis uopće ne uzrokuju simptome ili ih je teško razlikovati. No, ako se bolest ne liječi na vrijeme i zanemari, bakterije se mogu razmnožiti i uzrokovati otrovanje krvi. Također, iako rijetko, postoji mogućnost da se bakterija proširi na susjedni zglob što može rezultirati trajnom ukočenošću ili deformacijom zgloba. Ako dođe do širenja infekcije na površinu kože može se pojaviti apsces iz kojeg se može izlučivati gnoj. On ne može zarasti sve dok se ne izliječi upala kostiju.

Liječenje osteomijelitisa

Ako sumnjate na pojavu osteomijelitisa kod djeteta ili bebe, odmah se uputiti liječniku. Ako se radi o osteomijelitisu, dijete će morati biti zadržano u bolnici. Morat će se napraviti krvne pretrage i rendgen zahvaćenog mjesta.
Liječenje se provodi antibioticima i operacijom tijekom koje se uklanjaju mrtvi dijelovi kostiju. Biopsijom kostiju se otkriva o kojoj vrsti klica je riječ, a liječnik može birati antibiotik koji će biti najbolji protiv te vrste infekcije. Antibiotik se najčešće provodi kroz venu u ruci do šest sedmica, a nuspojave uključuju proljev, mučninu i povraćanje. Kod ozbiljnijih infekcija terapija je pojačana i oralnim antibioticima.
Operacija može uključivati uklanjanje oboljelih tkiva i kostiju, uklanjanje stranih tijela, čišćenje zaraženog područja, vraćanje protoka krvi u kosti te amputaciju uda. Čišćenjem zaraženog područja se zaraženo područje oko kosti otvara i tako se omogućuje odvod tekućine ili gnoja koji je nakupljen. Uklanjanjem oboljelih kostiju i tkiva se uklanja zaražena kost i uzima se mala margina zdrave kosti kako bi se osiguralo da su uklonjena sva zaražena područja. Sva tkiva koja pokazuju znakove infekcije se uklanjaju.
Vraćanje protoka krvi u kostima uključuje popunjavanje svake praznine koja je nastala uklanjanjem tkiva ili dijela kosti drugim dijelom tkiva ili kosti. Transplantant pomaže tijelu oporaviti oštećene krvne žile i poboljšati protok krvi.
Uklanjanje stranih tijela uključuje uklanjanje vijaka ili kirurških pločica koje su postavljene za vrijeme prethodne operacije. Amputacija uda je posljednji izbor, a amputira se zahvaćeni ekstremitet kako bi se zaustavilo daljnje širenje infekcije.
U liječenju može pomoći i hiperbarična terapija kisikom koja uključuje veće količine kisika koje se prenose do kostiju. Kisik će na najbolji način pomoći obnoviti stanicu. Terapija kisikom je u potpunosti bezbolna i ugodna. Kisik nema nikakav miris.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!